La píndola de l'endemà és un medicament de lliure dispensació que qualsevol persona major o menor d’edat pot comprar a la farmàcia, des de setembre de 2009, sense recepta mèdica. La majoria de països europeus (França, Gran Bretanya, Holanda, Bèlgica, Grècia, Portugal, Suècia, Suïssa, etc. ) també la dispensen.
Malauradament, l’actual govern del Partit Popular vol tornar als temps en els quals la píndola s’havia d’adquirir amb recepta, és a dir, després de passar per la consulta mèdica, amb el consegüent perjudici per a les usuàries, ja que, com més temps passa, més es pot veure limitada l’efectivitat del medicament. Recordem que es tracta d’una anticoncepció d’emergència que és útil en les 72 hores posteriors a una relació coital sense protecció i, a mesura que passen les hores, perd efectivitat.
Tant la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia com la Societat Espanyola de Contracepció han fet saber al Ministeri de Sanitat que la píndola és segura per a ser dispensada sense recepta. Només algunes dones tenen efectes secundaris lleus i de curta durada, com els sagnats irregulars, la fatiga, les molèsties abdominals i les nàusees. És segura per a totes les dones, incloses les adolescents i, fins i tot l’ús repetit no presenta riscos coneguts per a la salut. Tampoc no augmenta les conductes sexuals o anticonceptives de risc i no es tracta d’un mètode que les dones usen com a anticonceptiu habitual.
Algunes veus moralistes que hi estan en contra solen dir que les usuàries de la postcoital són sobretot adolescents, i que moltes d’elles l’usen com a mètode anticonceptiu habitual. Per contra, aquest anticonceptiu no és emprat només per adolescents, sinó també per joves i per dones més grans. Aquestes veus conservadores pensen també que la facilitat per adquirir la postcoital augmenta les pràctiques sexuals de risc de les joves perquè, com ja se sap, la joventut de hui en dia és una irresponsable (és ironia).
A Karici.es no pensem així en absolut i no ens agrada que ens tracten com a criatures que no saben fer-se càrrec de la pròpia salut anticonceptiva. La millor manera de responsabilitzar-se és practicant la responsabilitat, i no deixant-la en mans d'una moral que intenta impregnar les pràctiques mèdiques i establir què és bo o què és dolent per a les persones. L’ús dels anticonceptius és una manera de cuidar-nos i de cuidar de les parelles, ocasionals o duradores.
Però no podem deixar de banda que continua sent necessària una educació sexual que desplace del centre de la diana el coit i/o la penetració, considerades les pràctiques millors i més adultes, i falta també un treball que responsabilitze els xics (que són una part fonamental del problema!!) i permeta a les xiques ser sexuals amb plenitud (sense la por a ser anomenades guarres) i poder així negociar l’ús del preservatiu amb les seues parelles. En molts casos, el preservatiu no es fa servir, i elles no l’imposen, per por a fer-los enfadar, per por a perdre’ls, o per complir el manament de gènere segons el qual les dones han de tindre cura i sacrificar-se per les seues parelles, també en la sexualitat.
Ací hi ha un Full informatiu sobre la postcoital que va publicar el Ministeri al 2009. Curiosament, i desafortunadament, s'anomena "Información para las usuarias". I els usuaris què?
I ací un vídeo explicatiu del funcionament de la postcoital.
I ací un vídeo explicatiu del funcionament de la postcoital.
16 comentaris:
Veig molt bé la píndola de l'endemà, ja que si tens un descuit o practiques sexe sense un altre anticonceptiu, inclús tens una última oportunitat per a no tindre un embaràs no desitjat. Des que en 2009 s'implantà la llei que la podien comprar fins i tot menors d'edat sense recepta medica, em pareix millor, ja que no veig necessari haver d'anar al metge per a comprar una pastilla.
No estic d'acord amb el que diuen de que els que més la compren són adolescents, ja que no són les úniques que no els agradaria veure's embarassades. Eixa píndola la compren dones de totes les edats, ja que tots podem cometre fallades, fer alguna favada, etc.
Aquest dibuix em pareix masclista. Perquè l'home diu a la dona que no té ganes de comprar preservatius, i que ella es compre la píndola de després. Qui és ell per manar-li a ella el que ha de fer? Ella no ha de ficar-se en eixos embolics, i menys perquè li'l diga ell. També li diu que a més si no funciona la píndola, pot avortar. Però si poden comprar preservatius, que els compren i que es deixen de històries perquè per no tindre ganes de comprar, millor que no tinguen sexe i que no s'arrisquen perquè per “xorrades” com aquesta poden fer que una xica es quede embarassada. I la xica al final no té sexe amb ell, perquè es millor que tindre però sense protecció.
La venta de píndola a tot el món que hi vulga, em pareix molt bé. Perquè si se't trenca el preservatiu, pots anar a la farmàcia a comprar la píndola o si tens cap problema.
A mi em pareix que la píndola, per un costat hauria de ser per recepta per a saber els riscos que pot traure a les dones com els sagnats irregulars, la fatiga...
Per un altre costat, és cert que a la gran majoria de dones no els afecta i són lliures de fer el que vulguen amb els seus cossos sobretot si estan al corrent dels riscos que poden patir.
Jo crec que un canvi de govern no te que significar un retrocés en la societat. Es va aplicar a setembre de 2009 la lliure dispensació de la píndola de l'endemà a qualsevol persona major o menor d’edat sense cap recepta mèdica. Si aquesta mesura ja es va instaurar, es va aprovar i es va dictaminar que no es necessari amb recepta, per què ara al 2012 ja no és adequada sense recepta? No hi ha que mesclar els assumptes ideològics dels partits que governen amb l'educació sexual de la ciutadania. Si es pensa que no hi ha una responsabilitat per part dels consumidors, la solució no es llevar la píndola, sinó preocupar-se per donar una educació sexual millor.
Em sembla que el PP vol posar la píndola amb recepta per a que la gent jove quan practique el sexe el faça de manera segura i per a que les persones joves es donen compte de que les pot passar. També, per altra part, està bé que la gent puga agafar les píndoles sense ningú problema i així poden practicar relacions sexuals sense cap problema.
Gracies a les píndoles de l'endemà baixa el nombre de riscos d'avortament, però crec la gent practica molt les relacion sexuals amb desconeguts i la majoria de les xiques tenen menys de 17 anys.
També cal tindre en compte que:
La píndola no et protegeix de lluitar contra el SIDA.
La píndola funciona solament quan termines de tindre relacions sexuals i no funciona posteriorment.
Jo pense que el que vol posar el PP no esta be ja que aixo de posar recepta a la píndola del dia de després, perquè aixo provocara molts parts no desitjats. La joventut de hui en dia no es consciencia de el que deuen fer i el que no perquè pensen que practicar sexe els fa mes majors però l'únic que provoca son parts per no posar-se d'acord amb la seua parella pera utilitzar mètodes anticonceptius.
En concret aquest vídeo es una mica masclista ja que te que ser la dona qui es te que preocupar d'utilitzar mètodes anticonceptius perquè te 16 anys i ja pot demanar la píndola del dia de després.
Peró en canvi la píndola del dia de després no et protegís de les infermetats sexuals com per exemple el SIDA.
El dibuix de l'entrada es molt masclista, perquè al home li dona el mateix, perquè després el que es queda embarassada es la dona.
Jo cresc que seria millor que la píndola hauria de ser receptada per el metge perquè molta gent no lo utilitzen com deuen, i moltes vegades hi ha riscos.
Però també es cert que es millor que es tomen la píndola que després avorten,
perquè avortar es com llevar la vida d'una persona.
Aquesta vinyeta em pareix masclista per el que diu l'home. El que m'agrada esque després ella el mana a passeig. Jo crec que la píndola és bona ja que si tens un descuit pots utilitzar-la. És cert que de vegades alguns jóvens utilitzen la píndola com a mètode anticonceptiu. Jo no crec que s'ha de receptar-la perquè és molt més senzill anar a la farmàcia i comprar-la. També, els adolescents que l'utilitzen amb freqüència, no estic d'acord amb ells.
Pense que la píndola es un mètode anticonceptiu dels més eficaços que pot existir a dia d'avui. Encara que no ho veig correcte per aquells adolescents que la usen com si foren llaminadures. He escoltat a molts joves prendre la decisió de comprar la píndola, ja que segons ells és un segur de vida i és totalment improbable quedar-se prenyada. Altre argument podria ser que dóna més plaer fer-lo sense condó.
En canvi, estic totalment en desacord amb l'ús de la píndola d'aquests adolescents. Com ja has dit, és qüestió d'educació sexual. Pense que l'acte sexual d'aquests adolescents es pot permetre, però amb condons o mètodes anticonceptius similars, i en un cas molt extrem, sumar-li la píndola. Ni ha que canviar aquesta ideologia totalment errònia dels adolescents.
Jo crec que la píndola de l'endemà no te que ficar-se amb cap recepta medica, perquè si fora amb recepta, abans de traure-la de la farmàcia tens que anar al metge i aquest medicament que sols fa efecte en 72 hores posteriors a una relació coital sense protecció i, a mesura que passen les hores, perd efectivitat. Peró per altra part, que fiquen aquest medicament amb recepta, crec que faran mas responsables a les dues persones que practiquen les relacions sexuals.
El inconvenient que te aquest medicament sense recepta esque, les dones no se responsabilitzen i que lis done el mateix fe-ho amb preservatiu o sense ell. I als homes lis agrada més sense preservatiu i moltes vegades les dones per-ha que el xic no s'enfade el fa sense el preservatiu perquè com te la píndola de l'endemà pos no passa res.
"Alfa y omega", la publicación del Arzobispado de Madrid, dice barbaridades como estas sobre la postcoital:
"Cuando se banaliza el sexo, se disocia de la procreación y se desvincula del matrimonio, deja de tener sentido la consideración de la violación como delito penal", escribe en una tribuna titulada "La violación, ¿fuera del Código Penal?" Ricardo Benjumea, redactor jefe de Alfa y Omega, la publicación del Arzobispado de Madrid que cada jueves se distribuye con la edición madrileña del diario Abc. "Ése es el ambiente cultural en el que vivimos, y, sin embargo, la inmensa mayoría de los españoles consideraría una aberración que se sacara la violación del Código Penal, aunque, a sólo cien metros, uno tuviera una farmacia donde comprar, sin receta, la pastilla que convierte las relaciones sexuales en simples actos para el gozo y el disfrute", añade el texto del semanario de archidiócesis del cardenal arzobispo Antonio María Rouco Varela, presidentede la Conferencia Episcopal.
I el premi per ser la persona més conservadora és per a... (soroll de tambors) Xavi Thompson!!!
Primer, el que vol fer aquest partit polític (en la meua opinió) és tornar arrere, als temps en què ells manaven i controlaven tot, de la manera que ells volen. Per a mi, això és un retrocés per a la societat, com diu Jennifer.
A més a més, què passa, que els joves som tontos? Que estem en bàbia? Nosaltres entenem que la píndola no és un anticonceptiu, que dins de 72 hores es passa... i si no fiquen la píndola amb recepta, no despertem?
Segon, crec que les píndoles no baixen el nombre d’avortaments, perquè aquesta no és un anticonceptiu (si l’espermatozoide ja a entrat en els ovaris, tens dos opcions: avortar o tenir-ho).
I a més a més, Xavi, has fet un estudi o alguna cosa que et confirme que la gent té moltes relacions sexuals amb desconeguts? I a més a més solament són xiques menors, com tú dius, les que tenen aquestes relacions?
Altra cosa (en la que no li vaig a portar la contraria) és que la píndola no et protegeix del SIDA (i de ninguna ETS), però no te raó (i en la meua opinió, molt poc sentit) en que hauries de prendre aquesta pastilleta quan acabes de terminar la relació, perquè posteriorment no funciona. Això és un error, te pots tomar la pastilla fins les 72 hores després de la relació sexual, però si que és veritat que quan més tardes, menor és l’efecte o no funciona (però això ho tindre que verificar).
Amb el comentaqri que mes estic d'acord amb el de Jennifer Campoamor.
Hem de pensar moltissim el de les pindoles les pindoles no es poden prendre tant a la lleugera perquè provoca algunes inregularitats com la fatiga,perdudes de sang, etc..
tambe dir que és bona ja que podem prevenir moltissims embarasos, però no evita infeccions o malalties com la sida.
pense que la pindola podria ser sense recepta pero tambe utilitzar el preservatiu aixi evites moltes mes malalties.
aleshores dir que el tema de la pindola es un debat molt variat però amb el preservatiu evitariem molstissimes més coses que amb la pindola.
Bé, respecte al que ha dit Nacho Mott, he de dir que estic d'acord amb ell quan diu que la píndola és un dels métodes anticonceptius més eficaços que existeixen, però també pense que és perillós perquè és medicament i pot provocar canvis en el metabolisme. També he de dir que aquesta píndola no és la mateixa que la píndola del dia següent.
Per a mi, el métode més còmode i més fàcil d'aconseguir és el preservatiu. Estic en desacord en el que diu Nacho sobre els preservatius quan diu que dona més plaer fer-lo sense preservatiu, ja que n'hi han preservatius de sabors, amb estries per a fer més placentera la penetració. També pense que la manera de ficar el preservatiu de la teua parella pot ser molt estimulant.
Sí, és veritat que les píndoles anticonceptives són un métode molt eficaç per a no portar-te una sorpresa, però no vol dir que eviten les malalties de transmissió sexual, per això si la prens, has de estar molt segura de que la teua parella no et pot transmitir cap malaltia.
Em sorprén la consideració tan negativa de la gent jove que teniu, vosaltres que també sou joves. Si mirem les dades d’avortaments publicades pel Ministeri de Sanitat per a 2010, esteu segurs que les/els joves són tan irresponsables? (Els percentatges són taxes per mil)
19 anys i menors de 19 (12,71), 20-24 (19,82), 25-29 (16,34), 30-34 (12,09), 35-39 (8,27), 40 anys i més (3,5)
Font: http://bit.ly/NDglVM
Més sobre la postcoital en el bloc "Sano y Salvo": http://bit.ly/MQKUWT
Publica un comentari a l'entrada