2 d’oct. 2013

Cardar la llana

Cardar, fotre un clau, fer-ho, pegar-ne un, llaurar el bancalet, rostollar, pitjar, catxar o cucar... són algunes de les maneres que designen l’acte sexual en valencià, i pose acte també en cursiva perquè parlar d’un sol acte no deixa de ser una simple i simplista manera de reduir les pràctiques sexuals a una de sola: la introducció d’un penis en una vagina.

A més dels noms, també es parla de preliminars i de coit, i veiem que aquesta diferenciació apunta en la mateixa direcció: que el que es fa primer és una preparació per a la pràctica que es considera vertaderament important, i que es creu també que és la que dóna més gust a tot el món que ho fa.

Les pel·lis mostren a la perfecció el que acabe d’explicar, ja que les relacions sexuals que solen mostrar són acoblaments sexuals ràpids i plaents on, en dos minuts, els protagonistes -sempre una parella heterosexual- s’exciten, s’arranquen la roba desesperadament, s'acoblen amb la facilitat amb què s'endolla el carregador del mòbil, i arriben a l’orgasme alhora. I tot sense parar a posar-se el preservatiu!

Que les pel·lis diuen mentides, ja ho sabem. Però en el tema de les relacions sexuals, potser pensem que tenen raó, ja que les persones som animals i “ja sabem com ho fan” aquestos per a perpetuar l’espècie. Però clar, si posem en dubte que la naturalesa ens domina i si, com explica la Biologia, veiem que la reproducció mitjançant l’acoblament del mascle i de la femella no és la més comuna en el món animal i que hi ha moltes maneres de perpetuar l’espècie, llavors potser comencem a pensar que la cultura, la societat on vivim o la pressió de l’entorn ens fan creure que el sexe s’ha de viure d’una sola manera, que és la millor i la més completa, és a dir, que el sexe és follar, paraula castellana que en català significa “trepitjar raïm”.

Per això, quan ens posem les ulleres lila, veiem que la nostra cultura és patriarcal i, com a tal, posarà per damunt els desitjos del patriarca, és a dir, dels hòmens sobre les dones. Posaré tres exemples de l'educació patriarcal.

En primer lloc, els xics poden ser sexuals amb llibertat (amb les dones, clar!) i, a més a més, se’ls anima a ser-ho. I si no ho són, se’ls castiga amb insults o amb menyspreu, fent-los creure que no són prou hòmens.

En segon lloc, la pràctica sexual que es considera millor és el coit, ja que per als xics és molt plaent. Per contra, és una manera poc segura de fer arribar a l’orgasme a les xiques, ja que el gland del clítoris, que és l’òrgan sexual més preparat per a donar-los plaer (amb més terminacions nervioses) està a la vulva, és a dir, fora del cos, i no dins.

En tercer lloc, la sexualitat patriarcal és només heterosexual i poca gent pensa en quines seran les seues pràctiques, o en els noms que els posaran més enllà dels tòpics. Pel que fa als xics homosexuals, n’hi ha la idea que fer-ho és sinònim de penetració anal, i en el cas de les xiques homosexuals, doncs si no utilitzen dildos significa que no fan res o que tenen sexe de segona categoria.

Vist i llegit tot això, se m’oblidava una altra manera de dir fer-ho i és fer l’amor, que en textos i poemes de català antic feia referència a tot el festeig, amb o sense coit. Però algunes persones consideren que aquesta forma és massa fina i no està molt de moda entre la gent jove. Així que, o la posem de moda o, si no volem utilitzar el castellanisme follar, potser podríem usar cardar, que ve de "cardar la llana" i, en paraules de l'escriptor Màrius Serra, "no deixa de ser una manera de recórrer amb les mans una superfície densa i peluda amb el propòsit d'extreure'n la part realment valuosa". 

I per a extraure la part més valuosa de la sexualitat, perquè aquesta siga plaent i segura, res millor que seguir els nostres gustos, i no els de la majoria social. I els nostres gustos passen també per elegir no tindre relacions sexuals, o per no fer determinades pràctiques si no ens abellixen, ja que en cap cas ho hem de fer pressionats o pressionades per la parella o per l'entorn si no ens sentim preparats o preparades... En definitiva, que triem si cardem o no la llana, no que trien per nosaltres!!!



[Si t'ha agradat aquesta entrada, ací en tens dues entrades més on apareixen vídeos de Carlota.

Fragments de la pel·li "El diario de Carlota" (Jose Manuel Carrasco, 2010), basada en l'excel·lent novel·la de Gemma Lienas: "El diari vermell de la Carlota". 

12 comentaris:

aitana west ha dit...

El vídeo jo crec que tractava del que no tenim que fer perquè en una escena apareix una xica i un xic bevent alcohol.

Iinternet no funciona molt bé així que no he pogut vore-ho tot, sols la meitat més o menys. La meua opinió és que aquest vídeo ha sigut ....... no molt educatiu perquè el que jo he vist ha sigut tot el que no hem de fer.

Clara Zetkin ha dit...

Aquest text parla sobre el sexe, sobre errors que ni ha a les películes sobre aquest tema i moltes coses més sobre açó. Però pot resultar interesant per a algunes persones.

La meua opinió es que pot estar bé que els més menuts poden aprendre sobre el sexe i tot això, encara que es un poc fort, la veritat. Però el video... pues per a xiquets i xiquetes menuts no es molt educatiu.

paula campoamor ha dit...

Trata de moltes coses peró me he quedat en una cosa i esque dia: que en les pelicules no sempre conten la veritat i pense que te raó per que debades fan les pelicules amb el seu model no amb el de veritat

Molt bonic estic d'acord esta molt interessant bus la recomane lo que mes m'agrada asigut el vídeo aunque no lo pogut vore del tot però amb lo que he vist me he conformat .

Pense que te molt de raó en la majoria de les coses ja que casi tot es veritat.
I així esta la meva opinió

Ainhoa Mott ha dit...

AQUEST TEXT TRACTA DE EL SEXE. De com es fa, de què paraules utilitzen, de el que pensa qui ho fa, etc.

No se perquè s'han passat dels homosexuals al sexe. Tampoc sé si vull comentar perquè no sé si m'agrada parlar d'aquest tema , no ho sé, perquè no parle!!!
M'agradaria que Rosa ho explicara perquè no m'antere d'aquest tipus de coses(és, perquè després me faig un lio i pense coses que no hauria de pensar)(es broma) però si m'agradaria que Rosa ho explicara perquè mai se me ocurreix parlar de tal cosa.

El que vull dir és que podem fer el que vulguem però una cosa ha de quedar clara, que jo no parle d'això mai doncs que tampoc sé com vaig a reaccionar quan me el conten, o si...).

Paula Rousslel ha dit...

En el text es parla entre altres coses de la perfecció de les pel·lícules a l'hora de fer l'acte sexual. I que quasi mai ix per exemple una parella homosexual fent el coit. També parla de la manera que tenen els homosexuals de tindre sexe i més coses.

Jo pense que te raó sobre aixó que diu de que en les pe·lícules. No pense que tot açò es faça en dos minuts ni tampoc que les dos persones arriben a l'orgasme els dos a la vegada. Pense que intenten perfeccionar-ho tant que s'allunyen de la realitat. Ademes de que deurien posar parelles homosexuals tant com heterosexuals.

En conclusió deuen aproparse més a la realitat.

Rosa Sanchis ha dit...

Hola Aitana,
estic completament d'acord amb el que dius, i és que l'alcohol no és un bon company, i menys per a tindre relacions sexuals, perquè fa oblidar la seguretat i, en el cas de Carlota i de Sergio, els fa oblidar-se del preservatiu. Ells l'utilitzen per a perdre la vergonya però clar... té més efectes no desitjats. Tanmateix, el vídeo té coses bones: que ella diu el que li ha agradat i el que no al xic, és a dir, que és assertiva, i que ell s'ho pren molt bé (com ha de ser) i es proposa que a la propera vegada siga millor per als dos.

Hola Clara,
escenes com aquesta apareixen en les sèries de televisió normals (per exemple en Física o química) i el debat sobre si són educatius o no és important i m'alegra que tragues el tema. Conec molts pares i mares que prohibien els seus fills aquesta sèrie i els fills després la veien en casa d'amistats perquè els agradava molt.
Jo pense que el que sí que és educatiu és parlar sobre el que els protagonistes de les escenes fan i prendre una posició o una altra; perquè això ens prepararà per a quan aquesta situació ens passe en la vida real. Nosaltres, independentment del que facen els o les protagonistes de les pel·lis o sèries, hauríem de ser lliures de triar i com més informació tinguem del tema, més lliures serem.

Hola Paula,
no m'ha quedat clar què és el que recomanes o què és el que t'agrada. El vídeo? El que fan Carlota i Sergio? L'entrada?

Rosa Sanchis ha dit...

Hola Ainhoa, m'agrada molt el teu comentari i la teua sinceritat perquè dónes en la clau de l'assumpte: la sexualitat és un tema tabú i no se'n parla ni s'educa. A més a més, es pensa que parlar del tema molt prompte fa que la gent jove s'anime abans i per això és millor no dir res.

Jo, i la sexologia moderna, pensem que això és un mite, i que com més es parle, millor, com més coneixements sobre el tema tinga la gent jove, més protegida estarà. Fins i tot n'hi ha estudis que conclouen que els i les adolescents més informats, retarden les seues relacions sexuals perquè veuen que moltes vegades ho fan moguts més per la pressió social que per voluntat pròpia (si no tens nòvio/nòvia, no ets ningú!!!). I el que fa l'educació sexual és empoderar a les persones.

De tota manera, a karici.es no venim a patir. Si no vols parlar del tema, pots fer també pràctiques de llengua en el blog de música (villenaso.blogspot.com) o en el de mediació (elspunysnoparlen.blogspot.com)

Fran Wolf i Elena Stone ha dit...

A nosaltres ens ha agradat molt aquest entrada perquè és molt interessant per com parlen de les relacions sexuals i ens agrada molt com ens explica què és follar.
Ens a fet molta gracia com definix altres paraules com chupa-chups( ficar la polla a dins de la boca )
paraula castellana que en català significa “trepitjar raïm”...

Exemple: mama me vaig a follar...
Com... te vas a follar
No mama es que en català significa trepitja raïm

Però pot resultar interessant per a algunes persones.

En nostra opinió es molt necessitaria pel als adolescent perquè ens fa molta gracia.

Rosa Sanchis ha dit...

Hola Fran, hola Elena,

Ja ho hem comentat oralment però ho escriuré negre sobre blanc perquè quede clar.

En primer lloc, sóc conscient que és molt divertit utilitzar paraules “prohibides”, i més en un context escolar on normalment no se sol permetre, però cal utilitzar-les bé i convé que parlem entenent les coses. I vosaltres no heu entés l’entrada i us heu quedat simplement en el joc del vocabulari més vulgar.

Al text no s’explica què és follar, sinó el que pensa la societat (i les pel•lícules) que és, i també dóna sinònims col•loquials (en valencià) de la paraula castellana més utilitzada.

Però per damunt de tot, l'entrada denuncia que n’hi haja una única manera de fer l’amor, que és la que presenten les pel•lis, i anima a les persones a no deixar-se pressionar per a tindre relacions.

És una realitat que les relacions sexuals adolescents són cada vegada més primerenques i existeix també una pressió entre la gent jove perquè així siga, ja que qui no té una nòvia o un nòvio ben prompte, “no és guai”. I també es pensa que quan es té parella, i passat una miqueta de temps, el normal és ja tindre relacions coitals.

Doncs bé, el que s'ha de dir alt i clar és que no n’hi ha res NORMAL!! Però, encara que assumírem que la normalitat és "el que fa la majoria", la normalitat no hauria de ser una criteri per a fer o no fer, sinó que la raó per a realitzar determinades pràctiques sexuals hauria de ser EL NOSTRE PROPI DESIG (i òbviament el de la persona amb qui tenim relacions), i no la pressió de la parella, dels companys de classe, de les amistats o de qui siga.

Ja ho he dit en un altre comentari però ho tornaré a escriure: la gent jove més informada sol retardar l’inici de les relacions sexuals coitals perquè és conscient de les dificultats de gestionar les pressions socials i els propis desitjos, i també perquè és més conscient dels riscos que es corren. Per això és bo parlar d’aquestos temes. Però amb propietat i amb l'objectiu d'aprendre, no només de riure.

L’educació sexual és un poc com posar una vacuna. Seria una espècie de VACUNACIÓ MORAL. Per a poder defensar-nos dels riscos (dels embarassos, de les infeccions, de les pressions i violències...) hem d’inocular el virus en xicotetes dosis, és a dir, hem de parlar del tema de tant en tant. I així, estarem més protegits i protegides.

Les lliçons de l’entrada i del vídeo podrien resumir-se així:

1. L’alcohol no és una bona companyia per a la sexualitat perquè ens oblidem de la seguretat.

2. Cal utilitzar preservatiu sempre, en qualsevol relació coital.

3. La sexualitat no és solament el coit. Tampoc és la pràctica més plaent per a tot el món. La sexualitat no és solament heterosexual.

4. Les persones tenim dret a fer les pràctiques que vulguem. Els cossos són nostres i no poden ser pressionats per ningú a fer res, i molt menys amb arguments del tipus: tots ho fan, no voldràs ser un crio/una cria, si m’estimes, fes-ho! etc.

Rebbeca i Cintia de burgoos ha dit...

Hola som Rebbeca i Cintia de burgoos

Aquest vídeo tracta de 2 xiquets que volen fer el amor per primera vegada.
La xiqueta té un diari de sexe.
La primera vega que fa el amor se li olvida el condó i se preocupa.
Va a la farmacia i compra condons i hi han molts.

OPINIÓ PERSONAL
Ens ha agradat el vídeo, perenen que acordar de el preservatiu i lo vech una tonteria
lo de que se li obride

judith y mireya beker ha dit...

Lo bo d´aquest vidio es que tensenya a tindre relacions sexuals segures
tambre tensenya a no tindre relacions amb cualsevol persona
Te enseny a no fer les coses sense pensarles abans,en el cas de Carlota la seua primera vegada va ser tot planchat.

Pero el que no va estar be esque el varen fer sense proteccio y podria averle passat algo com averse quedat embarassada .

Tambe ens ensenya a nor fer coses que no saltres no volem, per exemple sergio noli obliga fer res Carlota .
Serdio respeta a Carlota sempre que no vol fer algo, encara que a ella la primera vegada no li va agradar ella sel diu y a les hores dexideixen repetir per a quedar els dos be

La nostra opinio esque Carlota y Sergio actuen molt be per part dels dos.

Anònim ha dit...

Judith i Mireya becker han dit...
La nostra opinió és que Carlota i Sergi ho han fet bé al tindre-ho tot planejat perquè així és millor perquè ells ja saben el que fan i no és cosa de xiquets ja que la primera vegada que fas l'acte sexual ha de ser especial i ha de ser segur... és a dir, que l'han de fer amb cap i amb protecció.
En la nostra opinió ha estat bé que abans de fer-ho ho parlaren perquè així tinguen més confiança l'un amb l'altre.
Aquest vídeo també t'ensenya a no fer coses que tu no vols, és a dir, tu eres la que mana del teu cos i si no vols fer-ho no ho fas.
També ens mostra que sempre abans de fer-ho has d'utilitzar protecció per a no transmetre malalties o embarassos no esperats... En la nostra opinió està tot ben fet ja que els dos volien, ho varen parlar abans de fer-ho i utilitzen protecció.