22 de febr. 2015

Gozar

Adelitament, complaença, delectació, delectança, delit, delícia, fruïció, gaudi, goig, grat, gustet, plaer, regal, satisfacció, voluptat...  La pell i els sentits corporals s’alien per a regalar-nos tot això gràcies a un cos que està ple de terminacions nervioses, -que s’apleguen més en uns llocs que en uns altres, per exemple en els pits o en els genitals-, però també tenim un cervell potentíssim que ho processa tot i que dóna valor o en lleva al que sentim.

Tanmateix, què fa que no puguem gaudir sempre de la sexualitat? El fingiment, els complexos, la por, l’egoisme, el masclisme, les expectatives de pel·lícula (romàntica o porno), la vergonya, l’autoestima baixa, la por a fallar...

Et sonen aquestes frases?

Ets massa jove per a tindre relacions. No m’agrada el meu cos. Si li dic que no, em deixarà. Tinc por de durar poc. I si no estic prou depilada? Tots els meus amics ho han fet ja. I si pensa que sóc una “estreta”?  Tinc por, però no vull que pense que sóc un bleda. Pobret, no puc dir-li que no m’agrada. Una dona de 60 anys ja no té edat; què pensaran de mi. Serà guarra! Em fa vergonya mostrar plaer. Fingiré que m’agrada, no vull fer-li mal. A les pel·lis tot és molt fàcil. Tinc por que em faça mal. Li fa olor la boca. Hui no tinc ganes però no puc dir-li que no, etc.

PD: Gozar: 3. Conocer carnalmente a una mujer (Diccionari de la RAE)

Altres entrades amb l'etiqueta Diccionaris.

4 comentaris:

Ignasi Amoros i Victor Thompson ha dit...

Salutacions.

Aquesta entrada té dues parts, per una part ens parla d'una definició de la RAE un poc masclista i per una altra ens fa recordar algunes de les frases que s'han creat per aquests rols de sexualitat.

Primer, en l'entrada apareix una imatge de la definició de “gozar” a la RAE, i si ens fixem a la tercera definició es veu un cert masclisme, perquè aquesta textualment diu: “Gozar: 3. Conocer carnalmente a una mujer (Diccionari de la RAE)”. Açò ens pareix un poc fort, ja que en el segle XXI una autoritat de la llengua com és la RAE tinga aquests despistes en les seues definicions, ja que, conéixer sexualment a un home no és gaudir?

En la següent part, es parla de què ens fa que no puguem gaudir de la nostra sexualitat. Algunes de les frases que mostren el que acabem de dir, i que segurament us sonaran a tots són: I si no estic prou depilada?, Tinc por, però no vull que pense que sóc un bleda, Hui no tinc ganes però no puc dir-li que no. En la primera frase, ens ha fet gràcia perquè que una xica o xic estiga o no depilada o depilat no hauria de perjudicar o molestar en l'acte sexual, des del nostre punt de vista. Després, la següent frase és prou típica, ja que, si no tens relacions sexuals eres una estreta i si en tens moltes eres una guarra, açò no ens pareix bé, ja que cada persona es lliure de tindre les relacions que crega convinent. Per a acabar, l'ultima frase, ens planteja que s'educa a les dones para que tinguen certa por a l'hora de tindre relacions (perquè fa mal, o perquè et pots quedar embarassada), però encara així no té la suficient confiança per a dir que no.

Adrián Forés ha dit...

En aquesta entrada s'analitzen els diferents significats que dóna la RAE a la paraula ''gaudir'', ''gozar'' en castellà. A més, es centra principalment en el concepte utilitzat en la sexualitat, ja que aquest té moltes limitacions.

Primer, es diu que gaudir pot ser sentir plaer, experimentar suaus i agradables emocions i també amb altra persona. En canvi, hi ha molts aspectes que fan que no es puga arribar a aquests sentiment en les relacions sexuals com els complexos, les expectatives, etc. Moltes vegades les persones tenen por a no fer gaudir a l'altra persona sense pensar en gaudir elles mateixes, i això porta al fingiment, és a dir, a simular el plaer quan en realitat no es té. A més, les expectatives que ens posen respecte a les relacions pot fer que es gaudisca menys del que s'espera.

Per altra part, la societat també té molta influència en les maneres de gaudir. Moltes xiques es veuen impulsades a tindre relacions quan no vulguen per no ser les estretes entre les seues amigues i açò fa que no gaudisquen sexualment com haurien de fer-ho, ja que moltes xiques acceleren el moment. Per contra, també es critica per part de la societat que es gaudisca molt i anomenen a les dones com guarres. Altre aspecte que influeix es la vergonya per el que diran si es fa mal o es passa de bé.

Com veieu, sempre s'atribueixen eixos conceptes roïns a les dones i no als homes inclosa la RAE en una definició que dóna respecte a la paraula ''gaudir'': <>. Considere que s'hauria de modificar aquesta entrada, ja que el concepte s'ha d'atribuir tant a dones com a homes. Per últim, ambdós han de gaudir, si no tenen els límits anteriors i ambdós han de conèixer carnalment a la parella.

En conclusió, la societat segueix imposant-se a l'opinió pròpia en moltes ocasions i, per açò, es limiten els moments de gaudir per part d'una persona. A més, també s'ha d'equilibrar el concepte respecte al gènere, ja que els dos sexes tenen dret a gaudir.

Javier Bebel ha dit...

La sexualitat i el plaer han estat amagats i demonitzats al llarg de la història. La religió ha fet pecat tot el que tinga que veure amb el sexe. El llegat d'açò es la manera en que vegem ara el sexe. La visió tabú que en té la societat perdura il·lògicament en el pensament de cadascú.

Una simple paraula com pot ser «gozar» deslliga acudits riures a esclafits entre els alumnes del col·legi o fins i tot en els de primer i segon cicle d'ESO, perquè a ells els queda lluny, i no has de parlar d'aquestes coses. Recorde les cases de Rosa Sanchis quan jo anava a primer. En algunes no en parlàvem més que de sexualitat. Fèiem llargues xarrades de sexualitat, però moltes es suspenien per la que es formava amb certs conceptes i temes. Alguns d'aquells moments pensava en de què i per què ens rèiem. Observava a la professora que guardava silenci i somreia. Tractava d'imaginar en què pensava. Estaria acostumada a passar part de la classe així, però finalment, ningú reia al escoltar parlar del sexe.

Normalitzem i fem normal parlar del sexe.

Rosa Sanchis ha dit...

El Diccionario da Real Academia Galega nos da estas definiciones:

Pene: Órgano do aparello xenital masculino que serve para copular e miccionar. Pene en erección.

Vaxina: Conduto que forma parte do aparato xenital das femias dos mamíferos e que vai desde a vulva ata a matriz. Unha infección de vaxina.

Clítoris: Pequeno órgano carnoso e eréctil, moi sensible, situado na vulva, na confluencia dos labios menores. Estimulación do clítoris.