10 de març 2016

Micro?

Fragment del documental de la Sexta Columna "Eres machista y no lo sabes" emés en març de 2016.



Participació de Diego, Alí, Jaume (de primer de Batxillerat), Maria (de quart d'ESO) i Kelis Anton (sociòloga i fotògrafa freelance) en la xarrada organitzada per les Dones de la Malva el passat 7 de març de 2016 sobre violència de gènere. 






17 comentaris:

Jaume Marston ha dit...

Bon dia,
vinc a comentar aquesta entrada perquè el passat dia set de març, junt amb els meus companys Ali Salem i Diego Medina, vàrem donar una xerrada junt amb una fiscal contra la violència de gènere i amb una feminista israeliana, i un dels meus temes abordava aquests micromasclismes. Com he dit, «abordava», ja que també vaig parlar d'una piràmide on ficava on se situaven aquests micromasclismes i on se situaven uns altres actes masclistes invisibles per a la societat, damunt de la piràmide ja es veia la banda visible: maltractes físics, abusos sexuals, violacions... Fins que s'arribava a l'assassinat.

Crec que conéixer, saber què són i com es presenten aquests micromasclismes tothom és molt important perquè a més que podem frenar el masclisme al voltant de nosaltres, podem millorar la situació de la dona i el feminisme a la societat. Per això cal dir i posar exemples, com en el vídeo, d'açò i així poder identificar-los per a parar-los. Jo vaig a contribuir informant que també són micromasclismes els acudits masclistes i les bromes contra les dones (n'hi ha gent a YouTube que els fa i n'hi ha milers i milers de subscriptors que els segueixen i els fan gràcia), doncs, radicalment no, s'ha de tallar açò des de l'arrel ja.

Per a finalitzar, m'agradaria fer un reclam dient que tothom que presencie un acte d'aquest tipus, que no es calle i que expresse la seva opinió dient el mal que està fent a aquesta societat. Encara que siga un dels teus veïns, amigots o familiars, has de dir-ho. Per favor, fes de aquesta societat una societat millor.
Gràcies, un comiat.

Diego Thomson ha dit...

Micromasclismes, un terme quasi conegut i que molt poca gent aconsegueix identificar a ximple vista. Hui em dispose a comentar sobre aquest interessant tema tan qüestionat i criticat per determinades cúpules masclistes radicals, o per la societat en si mateixa.

És molt fàcil afirmar que «jo no sóc masclista», però a l'hora de la pràctica les paraules se les en porta el vent. Cada vegada que es faja un comentari ha de ser denunciat, i no em refereix a legalment si a soles es fa una vegada, em refereix a dir que allò està mal, que està contribuint a què la societat continue amb la seua mentalitat masclista i patriarcal. Jo anime a totes i tots els feministes i persones que lluiten per la recerca de la igualtat a què alcen el to de veu i que criden perquè tot el món escolte la veu de la igualtat!

Concloent, he de dir també que va ser un plaer per a mi i per als meus companys i companyes contribuir amb la lluita d'aquesta plaga aquest dilluns dia 7, i que us anime a totes i tots a participar en actes d'aquest tipus, no fa falta que parles, però amb la teua assistència i amb la d'altres persones, contribuïm molt més del que penseu, ja que per a mi, educar amb la igualtat com a senyera és educar contra el masclisme. La importància de l'educació, per a mi és d'allò més rellevant, ja que faríem d'aquesta societat una millor, i si tothom pensa d'aquesta manera des de xicotet, el masclisme i el Patriarcat desapareixerà d'una vegada per totes. Faig una crida a realitzar açò que propose, perquè junts, clar que podem fer-ho!

Un comiat i una abraçada forta!

Irene Kahlo ha dit...

Bon dia,

Hui vaig a comentar aquesta entrada sobre micromasclisme. Per començar aquest terme és una pràctica de violència en el dia a dia que passa desapercebuda però que reflecteix les actituds masclistes i de desigualtat respecte a la dona.

Però on troben aquesta pràctica? Molt senzill per exemple els serveis públics, es separen en dones i hòmens, però els canviadors dels bebés tan sols es troben en el servei de les dones, això ocorre en la majoria dels casos. La resposta a què perquè fan això, no la trobe però puc suposar que és perquè abans eren les dones les que cuidaven als fills.

Però els anys han passat i hem evolucionat, per aquest motiu no hem de tolerar aquest tipus de coses. I si un pare vol canviar al seu fill, que no té dret a fer-ho? O si el fill no té mare? O si els seus pares són 2 homes? Tenen el mateix dret a poder cuidar-hi del seu fill.

La societat durant molt de temps ha ignorat aquest tipus de coses, no els cridava l’atenció. Però a poc a poc canvien i veien el món amb altres ulls.També hi ha famosos que han reivindicat aquest fet com Ashton Kutcher, que va dir que ell també volia canviar bolquers.

Això és solament un exemple, perquè si parem atenció, hi ha encara molt mircromasclisme. Per exemple quan vas a un bar la beguda alcohòlica o més forta se la solen posar a l'home, etc.

Per la meua banda espere que a poc a poc acaben com el masclisme i amb el micromasclisme, perquè tothom tenim dret a rebre un tracte igualitari, i hi ha coses que ens ho impedeixen. Hem de posar fi a aquesta societat patriarcal que ens aporta coses negatives per a la societat, com la desigualtat.

Per últim posaré un enllaç d’un vídeo, del periòdic “El Diario” on ens mostra més casos de micromasclisme en el nostre dia a dia:
https://www.youtube.com/watch?v=WVRKdakH6fw

Un comiat.

Mireia Bebel ha dit...

Bon dia,
El tema de l'entrada que vaig a comentar s'anomena micromasclisme i és un reportatge d'una cadena televisiva que fa sobre açò. El vídeo consta de dues parts les quals vais a comentar a continuació; la primera són diverses entrevistes a dones que desenvolupen direntes faenes i la segona és un experiment que es va fe en un concessionari.

En la part on estan preguntant a les dones puc observar que en qualsevol feina la dona sempre està per baix de l'home i com millor es demostra és en quant al salari. Encara no comprenc la raó per la qual una dona cobre menys que un home fent el mateix, o per què normalment els homes tenen carrecs més alts que les dones? I un altre aspecte que crida l'atenció és el que ha conta una de les dones que quan va a dinar a un restaurant amb el seu fill, encara que pareix més jovenet que ella és a qui li dona el compter per a pagar. Aquesta situació és bastant retrògrada perquè les dones ja som bastant independients com per a poder pagar les nostres coses sense tindre que estar amb un home al costat.

En la segona part del vídeo apareix una dona com a venedora i els homens se riuen perquè pensaran que una dona no pot saber tant de cotxes, però quan comença a conduir s'adonen que és més experta del que pensaven i segur que te més coratge que ningú d'ells per a der això.

En la meua opinió els homes tenen una imatge de les dones equivocada, perquè podem fer les mateixes coses que ells i inclús millor però per por a vore la realitat no ens deixen progressar. Moltes dones podríen superar als homes en el seu treball, o en les competicions esportives... però clar, en les competicions les separen per categoríes; això per què serà? Encara falta molt per avançar però jo crec que algún dia les dones i els homes serem completament tractats per igual.

Vera Cambrils ha dit...

Bon dia,

Avui m'agradaria parlar del micromasclisme.

Sabem el que és el mircromasclisme? El mircromasclisme són les maneres subtils de masclisme que persisteixen en la societat suposadament igualitària en la qual ens trobem. Són difícils de detectar, perquè conviuen amb altres comportaments no masclistes, però amb la mateixa naturalesa, i per descomptat poden impedir-te que et relaciones de manera igualitària i que mantingues en el teu interior aqueixa estranya sensació de què hi ha alguna cosa que no va del tot ben.

Però en resumides paraules el mircromasclisme és la violència en el dia a dia desapercebuda per la gent, que representa accions o actituds masclistes cap a les dones, com diu Javier Covarrubias són “casi imperceptibles y están normalizados, por eso son difíciles de identificar”

El pitjor del mircromasclisme no és que aquest (que açò ja és dolent) sinó que ho vegem com alguna cosa normal en les nostres vides, però com diu uns dels comptes que hi ha en Twitter una vegada et cau la bena dels ulls, saps que estan pertot arreu”

Encara que sabem diferenciar-ho del masclisme?

Són aquestes xicotetes accions de les quals no ens adonem, però estan ací.

Algun exemple del mircromasclisme? Ho veiem com alguna cosa normal, però si ens fixem bé, podem veure que en els banys (separats per xics i xiques) els canviadors de bebés estan l'els banys de dones, perquè? Donem per fet que són les dones les que ho han de fer. És que un home no pot canviar al seu fill o filla?

O quan va una parella d'una dona i un home a un bar a beure alcohol i una dona es demana una cervesa i l'home una beguda sense alcohol, el més probable és que el cambrer li de la volta, donant-li la beguda amb alcohol a l'home.

També ho veiem quan demanes el compte en un restaurant o fins i tot en els joguets dels xiquets xicotets, però aquests són solament uns dels molts exemples que hi ha.

Però les coses evolucionen, i el mircromasclisme no es queda arrere, les dones ja no viuen en la cuina, per exemple, ara en les parelles joves els homes saben que les tasques domèstiques no són sol i per a les dones.

Al meu entendre per fi ens estem adonant, les coses estan canviant para bé, si per descomptat que no tot ha canviat, encara hi ha coses, però anem evolucionant. Perquè tots tenim dret al fet que ens tracten com a iguals, i posar fi a aquesta societat patriarcal en la qual vivim.

Pau Campoamor ha dit...

El mircromasclisme són les maneres subtils de masclisme que persisteixen en la societat suposadament igualitària en la qual ens trobem.

El vídeo m'ha paregut molt referent, per a les persones que són micromasclistes, i no el saben. En el vídeo, al principi, posaven exemples, com el que assoles una xica pot canviar el bolquer al seu fill, i no el pare el que pot fer-ho. També exemples com que sempre li donen la cervesa a l'home i no a la dona, com el compte dels bars. Per a finalitzar el vídeo, han posat un clar exemple de què les dones no poden conduir un cotxe, o que el cotxe siga per a hòmens.

La meua opinió és que tant un home, com una dona, poden conduir un vehicle, i que pot fer el mateix una dona el que fa un home i un home el que fa una dona.

El primer paràgraf, ha sigut una copia de Vera Cambrils, i li done les gracies per definir-ho.

javi lobo i dani west ha dit...

Hola
Aquest comentari tracta sobre el masclisme invisible que pateixen les dones que fan coses que la societat las consideren d'homes, per això aquest reportatge reuneix dones que dia a dia son discriminades per el seu sexe i fan coses que els homes no volen creure que poden fer, com conduir perfectament, tomar una cervesa i pagar el menjar en un restaurant quan li donen la compta al seu fill per ser un home.

KIKE WEST ha dit...

El que es reflexa en aquest vídeo te molta de raó perquè en el meu barri sense anar molt lluny en falles a totes les parelles que anaven a demanar churros els que hi ho demanaven eren els xics, de les deu parelles mes o menys que hi havien ninguna xica demanava i els que feien els churros a l'hora de donar-li-los a els clients sempre els daven als xics i mai a les xiques.

Això es un clar exemple del micromasclisme i es veritat que no et dones compta perquè jo n'he he donat compta ara mentres estava veient el vídeo.

N&N ha dit...

Hola, som Nerea i Nerea, i anem a comentar “MICRO?”

Tenen tota la raó en totes les coses que han dit, però el que més ens ha impressionat ha sigut quan nombren lo del canvi de bebés, perquè no ens havíem donat conte.
Lo de la conta per a pagar es veu eig però a la fi i al cap, sempre paga qui vulga dels dos. A pesar d'això, normalment la conta es posa al mig, ja no es fa pràcticament.
Tot aquest que han dit, són detalls que abans que pareguen que no són per a donar-los tanta importància, si que es de donar-li-la, perquè de detall en detall acabarem com abans, aunque ja no ni han tantes coses com abans.

També pensem que a pesar de tot, moltes vegades la gent que està en contra del masclisme l'exagera molt tot, o inclòs quan vegen o li conten qualsevol bajanada o broma ja es pensen el pitjor i tampoc és per a exagerar-lo quan no es déu.

Lo del cotxe és molt fort, perquè ni ha un dels homes que diu: però tu pots conduir aquest cotxe d'homes? Mmmmm... estem bojos o què? Que n'hi han cotxes per a dones i cotxes per a homes? Esque no l'entenem. Una dona pot conduir millor que un home o fer el que vulga tant com un home pot treballar de modista, pintar-se les ungles, o fer coses també millor que les dones. No n'hi han coses per a dones ni coses per a homes, tot és de tot i qualsevol pot fer el que vulga.

Bé, ens anem, bona vesprada chavals. N&N LOVE YOU!

Madina West ha dit...

Bon dia.
El que vist en el vídeo son moltes dones que son escriptores, netejadora, polítiques, activistes, periodistes, etc. i parlen sobre el micromasclisme. Començen argumentant situacions com per eixample: quan vas a un restaurant, sempre es dona la beguda alcohòlica o la mes forta a l'home, o quan tens que canviar al bebé i sempre té que anar la dona perquè esta en la zona de les dones, o per eixample quan vas a un bar i a les dones les deixen entrar gratis però els homes tenen que pagar, pareix que les dones son un reclam per als homes.
Després sorgix el tema de la dona quan conduïx i per a demostrar que aquest es un tema masclista totalment fals, una conductora professional decideix preguntar quan treballava en una tenda de cotxes als seus clients si volen conduir un cotxe. Ells accepten i quan la xica li canvia el lloc al conductor, comença a anar molt apressa i els xics es queden atemoritzats.

Aquest es un tema molt bo per a parlar perquè sempre ocorre això i aquest micromasclisme del qual no ens donem conta, en realitat afecta molt a la societat. Em pareix un vídeo interessant per a conscienciar a tots els homes, que no sempre tenen que ser els mes forts, els mes intel·ligents, ni els mes bons en tot. El problema que hi ha es que les dones consentim això perquè no ens donem conta però simplement amb aquestes cosses xicotetes, pot fer de aquest mon, un món masclista.

Hector Michael ha dit...

Hola,
La entrada que vaig a comentar tracta del masclisme invisible (micromasclisme), primer apareix una xica queixant-se de que sempre donen les begudes mes fortes i a les dones la coca-cola...
Després apareix una altra dona dient que als dibuixos dels banys sols apareix la dona per a netejar al bebé quan hi hauria que haver també un dibuix amb el pare, per finalitzar ix un client que vol comprar un cotxe aleshores la dependenta que en veritat es una conductora professional li pregunta si vol provar el cotxe, quan el prova li pregunta a la dependenta si vol conduir-lo, quan comença a conduir va molt ràpid i fa derrapes etc.
A mi em pareix molt be el que fa la dependenta i serveix per a que es donen conter de que les dones també poden conduir aixi.

Bon dia.

Milena Laffitte i Azahar Nelken ha dit...

Aquest vídeo tracta d'unes dones, que li feien preguntes sobre que opinaven sobre el «MICROMASCLISME». Per exemple quan vas a un restaurant, en els banys de les dones sempre està el lloc de cambiar els bebés en ningun lloc trobaràs un bany d'homes amb això o quan la dona pedís la conta sempre se la dóna a l'home. També quan vas al taller dels cotxes el mecànic sempre es dirigix al home encara que el auto sea de la dona.
En un experiment que fan que tracta d'una dona [conductora professional] ven cotxes. Els xics li pregunten per què una xica tan guapa està ahí venen vehicles, ella contesta sonríent. A continuació ells proben el auto que volen comprar. Quan ja han finaliçat la xica pregunta que si volen que conduisca i ells contesten de que no perquè era una dona, com és conductora professional els deixa amb la boca oberta. Finalment acepten que una dona pot conduir.
Pensem que aquest tipus de coses van fent-se més i més grans com l'efecte papallona i aixó no n'hi ha dret.

mireya wolf ha dit...

Bona vesprada:
En aquest video parla del micromaclisme ja que molts homes i dones fan actes que tenen que veure en el micromaclisme, per a mi hi ha cosses que no estan be com per exemple quan vas a un bar a tomar algo i li donen la cervesa al home. Perquè al home i a la dona no? Per a mi son actes de vegades a moltes dones no senten ja que per a les dones som iguals que homes en molestes coses.
També pensem que les dones podem fer moltes coses que fan els homes com ara conduir, ser presidenta i moltes mes... Encara que hi ha gent que pensen que les dones no servim per al mateix que els homes això es mentirà podem fer les mateixes coses o causi totes les coses sense ninguna dificultat.
En aquest comentari deixe la meua opinió.

Tania Becker ha dit...

Bon dia. He decidit comentar l'entrada on apareix el vídeo dels micro masclismes ja que m'ha cridat l'atenció. Son casos que desgraciadament sofrim les dones dia a dia, el pitjor es que de vegades les aguantem inconscientment, perquè ja estem acostumades. No tan sols nosaltres, tota la societat ja està acostumada desgraciadament estes coses, per aixo s'anomenen micro masclismes, perquè la societat està tan acostumada que son masclismes xicotets, que a penes podem vore-los o ens donem comte de que estan ahí.

Està molt be que es parle sobre aquest tema per a que la gent en general i sobretot les dones estem atentes a estes coses i protestem davant les situacions dels micro masclismes.
Uns bons exemples de micro masclismes son els del vídeo. Que donen la factura del dinar a l'home en lloc que a la dona, ahí podem vore la tradicional mania de que una dona no deu pagar.

Un exemple pitjor, es a dir, mes grau, amb mes masclisme, es el del servei de les dones, on trobem el canviador dels xiquets. Està vist com que les dones som les que ens tenim que fer-nos càrrec dels xiquets. I per que els pares no tenen canviadors als seus serveis? Es que a cas un home no te dues mans per a canviar al seu fill? Ja no proteste tan sols per les dones, proteste també per eixos pares que es van un dia a prendre alguna cosa al bar i porten al seu fill i no poden entrar al servei de les dones lògicament, no poden canviar al seu bebé perquè es suposa que deurien fer-lo les dones...
Hi han moltes coses incomprensibles que deuria canviar aquesta societat, anomenades micro masclismes.

Adrian Wolf ha dit...

Hola, vaig a comentar aquesta entrada que tracta sobre que van a un concesionari per a comprar un cotxe, la empleada els diu que si volen probarlo, ells accepten . Finalment la xica els diu si volen que el conduisca ella,accepten i li diuen que es un cotxe per a xics i no per a xiques. Finalment es sorprenen perquè la xica condueix mes bestia que ells.

La meua opinió sobre aquesta entrada es que em pareix molt mal els prejudicis que hihan en els cotxes amb les dones.

Leo Kent ha dit...

En aquesta entrada es pot ver un vídeo en el qual parla de micromasclismes. Per eixample quan una parella va a un bar i els pedixen begudes moltes vegades el cambrer li dona a l'home la beguda mes forta però això no significa que les dones no poden beure coses fortes. També es da el cas quan una família va a dinar i el seu fill xicotet es fa caca la dona te que anar a canviar-li el penyal ja que el canviador esta en el bany de les dones i no en el dels homes.

Una segona part del vídeo tracta de com una dona vende cotxes i els homes li diuen: "Que hace una chica guapa como tu vendiendo coches?". La gent pensa que els cotxes son cosa d'homes i les dones tenen que cuidar dels fills i rentar els plats. Açò es no es veritat tots som iguals i podem fer les mateixes coses. Després la dona es posa al volant i sorprèn molt als compradors fent Drifting.

Rodrigo Wolf i Tayra de Burgos ha dit...

En este vídeo apareixen dones amb càrrecs importants en la societat parlant sobre el masclisme , sobretot d'una xicoteta part però amb una gran conseqüència : els micromasclisme , són manifestacions subtils, que sovint ens passen totalment inadvertides, de masclisme. És un masclisme subterrani, que no fa botar les nostres alarmes la major part de les vegades. Com per exemple , en un bar hi ha una parella i la dona ha demanat cervesa i el xic aigua ,pero el cambrer li dóna la cervesa al xic l'aigua a la xica ,como si les xiques no pogueren beure begudes alcohòliques , un altre exemple en un bar podria ser al demanar el compte ,porque sempre li donen el compte a l'home i donen per fet que l'home és qui té els diners i per tant pagar el compte.

El pitjor d'este tipus de masclisme és que passa desapercebut en l'actualitat i com és obvi això no és bo . Perquè en el bany de dones està col•locat el cartell de canviador de beus? i perquè no està en el d'hòmens? Perquè quan està una parella en pediatria amb el seu fill , el metge sempre es dirigix a la mare? O Perquè es diu que les dones tenen malaptesa al volant i que haurien d'estar en la cocina?. Totes estes preguntes són accions que passen milions de vegades al dia en tot el món i siguen normalitzat tant que ningú es dóna compte. Per exemple nosaltres quan vam veure el vídeo ens vam sorprendre d'això del canviador de beus , perquè no havíem vist eixa situació des d'eixe punt de vista.

En conclusió , es podria dir que els micromasclismes és una de les parts més perilloses del masclisme per que és molt difícil de percebre'ls ja que la societat els ha normalitzat, per això cal mirar tot des d'un distint punt de vista . Per exemple , mai t'ha passat que un amic es queda a ta casa a sopar i et pregunta que farà ta mare de sopar. I perquè la mare i no el pare? . Per això cal detectar-los per a poder acabar amb tots i viure tod@s en una societat més igual per als dos sexes.