14 de juny 2016

La píndola postcoital

Traducció feta per Ali (1r Bat.) del fullet informatiu del Col·lectiu Harimaguada La píldora postcoital.

LA PÍNDOLA POSTCOITAL
1 QUÈ ÉS? PER A QUÈ SERVEIX?

La píndola de l'endemà o postcoital és un tractament d'emergència que evita, en un alt percentatge, un possible embaràs no desitjat si s'ha tingut una relació amb penetració sense protecció. No és un mètode anticonceptiu com els existents en el mercat per a planificar la nostra vida reproductiva, ni ens protegeix de les infeccions de transmissió sexual. És un tractament d'urgència que es pots utilitzar DINS DE LES 72 HORES SEGÜENTS A la RELACIÓ COITAL, i COM MÉS PROMPTE MILLOR; la seua eficàcia és major si s'utilitza abans de 24 hores de la relació de risc.

2 COM HAS D'ACTUAR?

Si tens una relació en què s'ha trencat el preservatiu o no has utilitzat cap mètode, acudeix el més ràpidament possible a:

• El teu centre de salut

• Qualsevol servei d'urgència

• Consulta Jove

• Centre de Planificació Familiar

Per a poder accedir a aquest tractament, encara que sigues menor d'edat, es necessària la prescripció mèdica; cal una recepta mèdica per a poder adquirir-la i el tractament ha de ser supervisat per personal mèdic. [Aquesta informació és errònia. No cal prescripció ni recepta mèdica.]

3 QUIN TERMINI TINC PER A PRENDRE-LA?

Dins de les 72 hores (tres dies) següents a la relació de risc, tenint en compte que l'eficàcia va disminuint a mesura que van avançant les 72 hores. Com més prompte es prenga el tractament, més efectiu és.

Important: Si han transcorregut més de 72 hores des que es va produir el coit sense protecció, no utilitzes les píndoles postcoitals. Acudeix al teu centre de salut perquè el personal qualificat t'assessore i pugues valorar les possibles opcions.

4 COM S'HAN D'UTILITZAR LES PÍNDOLES POSTCOITALS? QUÈ PASSA DESPRÉS?

En l'actualitat, la píndola postcoital pot vindre en un envàs d'un sol comprimit o de dos, és a dir, dues pastilles. En aquest cas, es recomana ingerir-les alhora, sempre abans de les 72 hores. És aconsellable menjar abans de prendre les pastilles, ja que contribueix a reduir els possibles efectes secundaris que puguen donar-se. Si vomites durant les tres hores següents a la ingestió de les pastilles, necessites repetir la presa com més prompte millor. Si vomites després de tres hores d'haver pres els comprimits, no et preocupes, la medicació ja t'haurà fet efecte.

En els dies posteriors a la presa, és possible que aparega un sagnat vaginal. També pot presentar-se coincidint amb la següent menstruació. Després d'açò, seria molt recomanable que acudires a una revisió ginecològica per a realitzar un control i rebre assessorament sobre mètodes anticonceptius. Si no es presenta la menstruació en la data esperada, has d'acudir de nou al teu centre mèdic per a realitzar un test d'embaràs.

5 COM ACTUA EL TRACTAMENT?

Actua de manera molt senzilla. Si tu has mantingut una relació sexual desprotegida amb penetració, pot ocórrer que un òvul siga fecundat o pot ser que no, no podem saber-ho. Doncs bé, el tractament postcoital el que fa és impedir l'ovulació si aquesta no s'ha produït, o impedir que l'òvul nie en l'úter en cas que aquest haja sigut fecundat. Òbviament, d'aquesta manera s'evita que comence l'embaràs.

6 EL TRACTAMENT POSTCOITAL ÉS UN TRACTAMENT ABORTIU?

No, en absolut. Segons la definició de l'Organització Mundial de la Salut assumida per la comunitat científica internacional, “l'embaràs comença en el moment de la implantació de l'òvul fecundat en l'endometri (parets de l'úter)». El tractament postcoital actua, o bé impedint l'ovulació si aquesta no s'ha produït ja, o bé evitant la fecundació de l'òvul, o bé impedint la implantació de l'òvul fecundat en l'úter. Açò equival a dir que actua amb anterioritat a l'embaràs. Segons l'OMS: «els mètodes d'anticoncepció d'emergència contribueixen a evitar l'embaràs de diferents maneres segons el moment del cicle menstrual en què s'apliquen, però no desprenen un embrió implantat, ni permeten posar fi a un embaràs establert». En canvi, el tractament abortiu (RU-486) s'administra quan ja existeix un embaràs diagnosticat i es desitja interrompre'l.

1 comentari:

Abril Collins ha dit...

Hola, en l'entrada d'avui vinc a parlar sobre la anticoncepción, hi ha moltes formes de no tenir un embaràs i molts mètodes per prevenir-ho. Un d'ells és la píndola anticonceptiva, la qual es pren l'endemà d'haver tingut relacions sexuals, o és recomanada des de les 12 hores després fins a les 72 hores com a màxim. És una pastilla petita que té moltíssimes hormones, cosa que per això no et recomanen que te les prenguis moltes vegades al llarg de la teva vida perquè et pots arribar a quedar sense poder tenir fills.

Molta gent opina que prendre't la pastilla és un avortament, estàs matant per tant la vida del que seria un futur bebè. Però el meu punt de vista no és així, jo penso que tu no saps la raó per la qual la persona necessita prendre's la pastilla, es podria haver trencat el preservatiu o perquè simplement van decidir entre el noi i la noia que fos així. No estàs matant la vida de ningú, perquè no es denomina bebè fins que passen uns mesos d'embaràs, en canvi ni si vulgui se li podria cridar fetus, ja que són cèl·lules en aquestes primeres hores.

Penso que està bé que està pastilla d'emergència existeixi ja que et facilita moltíssimes coses.