6 d’oct. 2017

El lavabo equivocat?


En els lavabos de les universitats del Regne Unit pots trobar aquest missatge: “Creus que algú està utilitzant el lavabo equivocat?”, a més d’algunes recomanacions.

En alguns instituts, han decidit convertit els lavabos separats en mixts per a ser més inclusius. El govern recomana també els banys mixts. Què us sembla la iniciativa? 

D'altra banda, hem d'esperar que hi haja un/a alumne trans al centre per a fer-ho? Per què han d'estar els banys separats per sexes? No serà un instrument més per a perpetuar el binarisme? 

A més a més, si mantenim l'actual separació dels banys pels sexes, a ningú li sorprén que en els banys de xics hi haja urinaris de paret, a més dels WC amb porta, i en els de les xiques només hi haja WC en un nombre molt inferior? Amb quins criteris es disenyen els lavabos?

Us animeu a traduir al valencià aquest cartell i a fer-ne un de semblant per a penjar-lo al lavabo del nostre institut? 


10 comentaris:

Will Curie ha dit...

La tolerancia i el respecte a la diversitat sexual són essencials en la societat actual. És per això que s’ha de conscienciar als joves de avui dia sobre aquest tema, ja que ens involucra a tots. Aquest missatge m’ha paregut una gran iniciativa per a fer saber als estudiants que cadascun té la seua orientació sexual, ací com que tot el món comparteix els mateixos drets humans, sense importar les seues preferències sexuals.

En mi opinió, em pareix bé la actual separació dels banys, ja que es tracta de una separació tenint en compte el sexe biològic de les persones, però no hauria de ser una separació tan tradicional i primitiva. Avui dia cadascun ha de tindre el dret de accedir al bany en el qual se senten identificats i més segurs.

Els banys mixtes són una possibilitat que cada vegada és més propera a la nostra societat. Però l’ésser humà encara necessita temps per a desfer-se dels pensaments tradicionals, purament en contra de la diversitat sexual, per a poder alcançar aquest objectiu, un pas més fins a una societat igualitària i diversa.

Sara Becker ha dit...

Bon dia, aquest tema es uns dels que m'agrada més parlar, me encanta dir el que pense que per a mi es lo més just. Tot el món se preguntarà quina es la solució adequada, perquè per a cada u la solució es diferent.

Jo pense que el més adequat es fer un bany per a xiques i per xics (com sempre), però la solució tindria que ser que si una persona trans es sent còmoda entrant al bany contrari al seu sexe que puga entrar sense tindre ningun problema. Des del meu punt vista açò seria el millor, hem sentiria còmoda si una persona trans entra en el bany de xiques, si es sent així o si jo fora xic i una persona trans vol entrar al bany de xics que entre.

La iniciativa d'alguns governs també hem pareix bé, hi ha que fer que totes les persones se senten còmodes i a gust amb el seu cos.
Cada u te dret a tindre una opinió i una opció de sentir-se còmode.

teresagm ha dit...

Teresa Claramunt
El text comença parlant d’una nova idea que han tingut les universitats del Regne Unit per a promoure la igualtat als seus centres:

Als lavabos han posat un missatge que diu: ‘Creus que algú està utilitzant el lavabo equivocat?’ A més d’algunes recomanacions.
A més,als instituts han convertit els banys separats en mixts per a ser més inclusius i així poder ajudar a persones transexuals que es senten discriminades. En pareix una bona idea ja que així,acabaríem amb problemes d’aquest tipus que afecten a les persones trans.

Per altra banda,hem de plantejar-nos una pregunta: Hem d’esperar que hi haja un alumne trans al centre per a fer-ho? Jo pense que no fa falta esperar a que hi haja un o no,que hi hauren d’haver tota clase de lavabos i que cadascú pasara al que volguera.

Baix del text hi ha una imatge d’un cartell que diu en anglés ‘Creus que algú està utilitzant el lavabo equivocat?’ i que explica el que s’ha de fer i el que no quan et trobes a aquesta situació. Per exemple,si veus una persona que penses que està a l’altre lavabo,no has d’insultar-lo/a o fer que es senta incómode/a sinó que has de:
-Respetar la seua privacitat
-Respetar la seua identitat
-Continuar fent el que estés fent
-Protegir-los

Després,el cartell mostra la definició de la paraula ‘transexual’ i una frase que demana el respecte.

Finalment,el text mostra una idea que pot ajudar a molta gent al seu día a día i que qualsevol institut pot posar en pràctica. Jo no conec a persones així pero entenc que s’han de sentir bé i que podem aprendre d’altres països,com el Regne Unit que ha tingut una bona idea.

David Stone ha dit...

Bon dia,

Des del meu punt de vista, està molt bé que països "avançats" con el Regne Unit facen cosses com aquesta, es hora d'acabar amb la discriminació a la gent trans. Tant de bo es fera ací a Espanya, però pense que no es possible per que la gen que pensa així som la minoria, d'altra banda, segons el article de diari "El Mundo" La FCAPAV , una associació catòlica, no vol ficar aquesta nova llei en rigor, com altres partits de dretes.

Pense que encara queda un llarg camí que recórrer per a acabar amb aquesta discriminació i acabar amb el binarisme, però tot pas que es faja, per petit que siga, es un avanç i en apropa al nostre objectiu.

Per a finalitzar tinc que dir que les normes ficades per el regne unit estan molt ben fetes i son altre xicotet pas per a acabar amb el binarisme.

Raul Becker ha dit...


Durant anys, l'ésser humà s'ha dividit en dos: homes i dones, però això és cert? Sabem que no, perquè hem demostrat que hi ha persones intersexuals o aquelles que tenen un sexe biològic, però amb una sexualitat diferent, llavors perquè només hi ha dos banys? Una noia transsexual que lavabo fa servir? I un noi que se sent dona?


El missatge que algunes universitats del Regne Unit estan donant, és que cada vegada han d'haver-hi més banys mixtos, per a que cada persona vaja al servei sense tenir cap barrera discriminatòria. El terme bany mixt s'ha d'atribuir a un bany públic que està disponible per a l'ús de totes les persones, independentment del seu sexe biològic i identitat de gènere. La presència de banys unisex pot eliminar problemes per a moltes persones.


En aquesta entrada ens plantegen dues preguntes: la primera, hem d'esperar que hi haja un/a alumne trans al centre per a fer-ho? No, no cal que hi haja una persona transsexual, perquè podría haver-hi gent que no se senta d'acord amb el seu sexe. I la segona, si mantenim l'actual separació dels banys pels sexes, a ningú el sorprén que als banys de xics hi haja urinaris de paret, a més dels WC amb porta, i als de les xiques només hi haja WC en un nom molt inferior? No pense que aquest estiga mal, els urinaris a la paret són còmodes per als homes i a més estan més nets i fan que hi haja menys cua sempre en els banys d'homes.


Quant a la meua opinió els banys mixtos serien el correcte, però no els posen perquè una part de la societat encara s'acull als pensaments tradicionals i no obren més enllà la ment, per tant el concepte banys unisex, és una cosa inviable. Finalment dir, que alguna cosa bona és que en països com Argentina ja s'han instal·lat i que en un país com Espanya ja s'està plantejant la situació.

Raquel Kent 1r batx B ha dit...

L’entrada «El lavabo equivocat?» comença informant que a les universitats de Regne Unit hi ha un missatge als lavabos que diu: «Creus que algú està utilitzant el lavabo equivocat?»

En aquest tema, sempre hi ha molta polèmica, ja que, hi ha opinions molts diverses. Per una banda, estan les persones que pensen que fer-los mixtes és una barbaritat -simplement per prejudicis-, i per l’altra les que no estan d’acord de que es diferencien lavabos d’home i dona, perquè no a soles existeixen aquestes identitats de genere, si no, que hi ha molta diversitat. Hi ha persones: bigèneres, agèneres, demigèneres..., que es poden sentir home i dona, parcialment home o dona o inclòs cap dels dos.

En la meua opinió, la separació de lavabos és sexista, a més de que moltes persones no saben a quin dels dos lavabos haurien d’entrar. Així que, és millor fer-los mixtes per a facilitar l’entrada a tots els tipus de persones, on no es diferencien els tipus de sexualitats i cap persona es puga sentir malament per entrar a un lloc on no estiga còmode o còmoda.

A més, els pares que tenen fills xicotes, moltes vegades no saben a quin lavabo poden o han d’entrar. Per exemple, un home amb una xiqueta de 6 anys no es sentiria malament si els banys foren mixtes, perquè si aquest entra al de dones per acompanyar a la xiqueta, estaria malt vist.

A continuació, m’agradaria posar un exemple de lavabos mixtes: quan jo anava a primaria, al col·legi Malva-rosa, els banys ja eren mixtes, no estaven separats entre xiquets i xiquetes i mai ha hagut cap tipus de problema, amb això, podem afirmar que aquesta iniciativa està molt encertada.

En conclusió, hauríem d’esforçar-nos tots un poc per a comprendre que les persones som a soles això, persones, i no som diferents les unes de les altres, com per a que la societat ens separe per sexes, sense tindre en compte que hi ha més diversitat del que podem imaginar.

javi west ha dit...

Hui us vaig a comentar l’entrada»El lavabo equivocat?».
En aquesta entrada se posa en qüestió el perquè el banys del col·legi no es posen mixtos, fins que algú diu que es transexual. A més a més es qüestione la organització dels banys, el perquè el banys dels xics tenen a més a més dels urinaris, els wc de tota la vida, i els banys de les xiques solament tenen els wc i en menor cantitat.

Sobre la primera qüestió, pense que no fa falta que es posen els banys mixtes, ja que pot donar el cas que les personen siguen pudoroses i el donara vergonya compartir bany, també es veritat que si es da el cas de la persona trans o de la disfobia de genere, jo crec que si esa persona es sent dona o home i vol entrar en el bany que vulga, te tot el dret del mon i ningu te que recriminar res perquè els seus genitals siguen diferents.
En resposta a la segona qüestió, no pot opinar molt perque no soc arquitecte i no se com hu fan, pero crec que en alguns casos no poden porner mes wc en els banys de les xiques perque el lugar es xicotet i no entra res mes, pero en altres casos on el espai es mes gran i si que es poden cronstruir mes no se perque no es posen, igual es perque les xiques van en grup als banys( es una broma)

Gabriela wolf i Esther addams ha dit...

El tema d’aquesta entrada son els lavabos mixtes en el regne unit. Hem triat aquesta entrada perquè a les dos en agradava aquest tema per a debatre i també perquè es un tema molt polèmic i sobretot ara que les persones transsexuals, genere fluid,... es senten més <> dient el què ells són i com es senten amb ells mateixos.

A mes a mes, també ha cridat l’atenció sobretot el títol, però també quan hem llegit el text, mes concretament la segona línia, que diu així “ En alguns instituts, han decidit convertit els lavabos separats en mixts per a ser més inclusius. El govern recomana també els banys mixts.“

Ara començarem donant la nostra opinió del que nos ha agradat i finalitzarem amb una conclusió.

La nostra opinió, tornant a la segona línia, es que al tindre lavabos separats per sexes tenen intimitat, però si posaren un lavabo mixt amb porte i i sense urinaris de paret, per a nosaltres bé.
Parlant de la part polèmica és a ignorància que té molta gent amb aquest tema ja que ells no sabien l’existència d’ identitats i diverses. La ignorància provoca que se senten incomodes quan la gent que no entra en el seu prototip d’eixe sexe visita el lavabo que ells pensen que és l’equivocat.Les esmentades persones no volen un WC mixt ja que pensen que els que per a ells o per a la societat són xics o xiques haurien d’anar al seu respectiu WC

Per últim ,la nostra conclusió es que ens pareix correcte i una bona idea fer uns lavabos mixtes per a tota la gent i que ningú es quedara fora excluit, perquè dona igual, la raça el sexe i el teu color.

Paula Campoamor 1Batx. Humanistic ha dit...


La publicació del ''El lavabo equivocat'', comença explicant que és el que passa a les universitats de Regne Unit on hi ha un cartell que posa si creus que estàs utilitzant el bany equivocat o creus que eixe és l’adequat.És complicat donar la teua opinió en aquests casos, ja que sempre hi ha opinions diferents de les teues, és veritat que això d'etiquetar els lavabos per a homes o dones, a la gent que no se sent ni home ni dona que fa? O la gent que és per fora home i per dins dona o al contrari?, hi ha ciutadans que són demigèneres, bigèneres, agèneres..., que es poden sentir home i dona, al contrari o cap dels dos.

Hauríem de crear una altra forma per a poder etiquetar-los. Hi ha diferents opinions, gent pensa que fer-los mixtos no seria bona idea, ja que poden veure’s uns als altres, com sempre ni hi ha gent que mai o faria però sí que ni hi ha gent que ho faria i que observarien uns als altres i la intimitat es perdera.

Per una altra banda ni hi ha gent que pensa fer-ho mixtes, moltes vegades un pare amb una xiqueta de 7 anys per exemple no sap que fer si entrar als de xics o al de xiques, segurament entraria al de xics per ell ser home, però realment està bé aquesta elecció? Ja porta polèmica per què en aquests casos que ha de fer el pare o la mare? Fins que edat hem d'acompanyar als xiquets als bans?

Finalment, pense que hauria d'estar l’opció de banys per a xiquets on puguen entrar mares i pares per a acompanyar als seus fills? Pense que ací podrien entrar tant homes com dones per acompanyar als seus fills i no passaria res, ja que són menuts encara.

Gabriela wolf i Esther addams ha dit... ha dit...

El tema d'aquesta entrada són els lavabos mixtes en el regne unit. Hem triat aquesta entrada perquè a les dues n'agradava aquest tema per a debatre i també perquè és un tema molt polèmic i sobretot ara que les persones transsexuals, gènere fluid, ... Se senten més < dient el què ells són i com se senten amb ells mateixos>;.
A més a més, també ha cridat l'atenció sobretot el títol, però també quan hem llegit el text, més concretament la segona línia, que diu així "En alguns instituts, han decidit convertit els lavabos separats en mixts per a ser més inclusius". El govern recomana també els banys mixts."
Ara començarem donant la nostra opinió del que nos ha agradat i finalitzarem amb una conclusió.

La nostra opinió, tornant a la segona línia, és que en tindre lavabos separats per sexes tenen intimitat, però si posaren un lavabo mixt amb portes i sense urinaris de paret, per a nosaltres bé.
Parlant de la part polèmica és a ignorància que té molta gent amb aquest tema, ja que ells no sabien l'existència d'identitats i diverses. La ignorància provoca que se senten incomodes quan la gent que no entra en el seu prototip d'aquest sexe visita el lavabo que ells pensen que és l'equivocat. Les esmentades persones no volen un WC mixt, ja que pensen que els que per a ells o per a la societat són xics o xiques haurien d'anar al seu respectiu WC
Per últim, la nostra conclusió és que ens pareix correcte i una bona idea fer uns lavabos mixtes per a tota la gent i que ningú es quedarà fóra exclòs, perquè dona igual, la raça el sexe i el teu color.(CORRECCIÓ)