Ahir vaig participar en el IV Congrés ConviElx Aprenent a emocionar-nos amb la ponència Karícies per a la igualtat, i vaig plantejar a l’auditori de mestres, profes i alumnat un parell d’exercicis per a evidenciar l’androcentrisme i el desconeixement dels genitals femenins, i per reivindicar la importància del plaer en l’educació sexual. Les activitats consistien a dibuixar un penis, una vulva i un clítoris, i a escriure quins haurien de ser els continguts d’una educació sexual que incloguera el plaer. Ací us deixe la imatge de les vulves i clítoris i les suggerents propostes per al plaer:
- Què ens dona plaer? Què no ens agrada gens? Què ens molesta? Què ens deixa indiferents? Com podem mesurar el plaer?
- Les zones erògenes
- Anafrodísia i anhedonia
- El plaer sense penetració
- Els mites de la pornografia
- Com donar plaer a les altres persones
- La pell. Les carícies
- El plaer a través dels sentits, de forma pràctica, amb experiències com ara tastar sabors, olorar, escoltar, tocar...
- Formes de sentir plaer, sentiments i emocions que hi entren en joc
- La masturbació femenina i masculina
- La normalització del plaer sense culpa
- El plaer com a forma d’autoconeixement del propi cos
- El plaer en les persones amb diversitat intel·lectual
- Com experimentem el plaer: objectes-subjectes
- El tabú ancestral del plaer
- El plaer en la quotidianitat
- El plaer a través de la paraula
- L’òrgan del plaer no és la pell sinó el cervell
- El plaer al llarg de la vida i com obtindre’l. Exploració de què produeix plaer en les diferents edats
- El respecte al plaer de les altres persones
- El plaer com a fet natural, com a normal en tot el món
- El dret al plaer. Com reivindicar-lo
- Fer-se massatges els uns als altres
- Xocolateràpia: degustació, massatges, olors diferents...
- Com perdre la por a allò desconegut: el plaer
- El plaer com a generador de plaers. Plaer + plaer = +++++ plaers +++++
- Els beneficis per a la salut de fomentar el plaer
- Autoplaer: normalitzar el plaer individual
- La diversitat del plaers
- Els plaers de la vida, a més del sexual, a través dels quals ens sentim vius i gaudim de la vida
4 comentaris:
El Centre de Congressos du a terme unes Jornades sobre Educació Emocional, promogudes pels representants del projecte Convielx de convivència a l'aula. Durant la mateixa es presenten les experiències d'aquest programa en els instituts de Secundària de la ciutat.
Els objectius d'aquesta cita són fomentar l'organització del centre educatiu entorn de la convivència i el desenvolupament de l'educació emocional, indispensable per al bon desenvolupament cognitiu dels alumnes i, sobretot, una eina fonamental per a la prevenció, ja que la majoria dels problemes dels alumnes tenen el seu origen en l'àmbit emocional. També es vol promoure que el professorat desenvolupe competències emocionals. Com per exemple la nostra professora Rosa Sanchis, que ha treballat i treballa des de fa temps amb els seus alumnes els mites i tabús del sexe, el masclisme, el feminisme, la sexualitat femenina, la diversitat de gènere…
Rosa va presentar en aquesta ponència el seu blog Karicies per a la igualtat, i va plantejar a l’auditori de mestres, profes i alumnat un parell d’exercicis per a evidenciar l’androcentrisme i el desconeixement dels genitals femenins, i per reivindicar la importància del plaer en l’educació sexual. Les activitats consistien a dibuixar un penis, una vulva i un clítoris, i a escriure quins haurien de ser els continguts d’una educació sexual que incloguera el plaer.
Alguns dels suggeriments que es van fer sobre quins haurien de ser els continguts d'una educació sexual que incloguera el plaer inclouen: Les zones erògenes, el plaer sense penetració, la masturbació femenina i masculina, la normalització del plaer sense culpa…
Respecte a les zones erògenes, moltes vegades aquestes donen lloc a confusió, ja que hi ha molta gent que es troba mal informada. Les zones erògenes, tant masculines com femenines, són els llocs del nostre cos que ens poden produir plaer; i no solament els òrgans sexuals com moltes persones pensen. En la dona, per exemple, a part de la vagina i el clítoris, trobem els llavis de la boca, el coll, els pits, els mugrons, les natges… Totes aquestes zones, mitjançant carícies, besos, massatges poden produir plaer i no solament la penetració o la masturbació del clítoris.
D'altra banda i, també relacionada amb les zones erògenes, m'agradaria comentar o parlar sobre “El plaer sense penetració”. Normalment es considera que el sexe és la penetració, que si no hi ha penetració durant l'acte sexual no has fet l'amor, quan en realitat, el sexe, al meu paréixer, va més enllà. Considerar únicament la penetració com a acte sexual és prioritzar-la per damunt d'altres pràctiques sexuals, com és la masturbació del clítoris. En el cas de les dones, més del 70% no arriben a l'orgasme per la penetració, no obstant això, sí que ho fan mitjançant la masturbació del clítoris. I ací radica una de les moltes raons per les quals ponències com aquestes o blogs són importants perquè aquests temes, la realitat sobre el sexe, és important que es visibilitze i ensenye.
Finalment, m'ha interessat la proposta de “la masturbació femenina i masculina”. Des del meu punt de vista i experiència com a adolescent, crec que no m'equivoque si dic que els homes són els que més es masturben i que, a més, no tenen gens de vergonya a admetre-ho. En canvi, són molt poques les dones que conec que es masturben o que parlen obertament d'això. Hui dia, en el meu entorn d'amics no és difícil sentir que s'han fet una palla o masturbat, en canvi, mai he escoltat a cap dona, xica, amiga… parlar sobre la masturbació. Crec que la principal causa d'aquest fet resideix en la vergonya que senten les dones en admetre que s'han masturbat, ja que sembla ser una pràctica molt normalitzada per als homes però per a les dones continua sent un tema molt tabú.
És molt important que tant les dones com els homes puguen viure lliurement i plenament la seua sexualitat, que si es volen masturbar o no que siguen lliures de fer-ho, i que si volen mantindre relacions sexuals o no també. D'igual forma, és necessari acabar amb aqueix pensament tan primitiu que la penetració és l'única pràctica, quan el sexe dóna cabuda a molts més. És per això que proposades com aquestes, com “l'IV Congrés ConviElx Aprenent a emocionar-nos “són tan importants, ja que encara que moltes vegades les persones des de la ignorància no s'adonen, hi ha moltes desigualtats i molta desinformació en el tema del sexe, les quals ha de ser treballades i solucionades. Tots ens mereixem gaudir plenament de la nostra sexualitat.
El passat 3 d’abril, Rosa va participar al congrés ConviElx 2019, i va proposar als que van participar d’ell una serie de qüestions, a mes de demanar-lis que dibuixaren una vagina, un penis i un clítoris.
Si analitzem les preguntes realitzades, podem veure què, algunes d’aquestes, potser ens las hem fet a nosaltres mateixos al llarg de la nostra vida, per exemple, haurem pensat encara que siga una vegada el següent: “Què ens dona plaer? Què no ens agrada gens? Què ens molesta? Què ens deixa indiferents? Com podem mesurar el plaer?” o “Quines són les zones erògenes”.
És necessari conèixer la resposta a les qüestions anteriors per tal de tindre una vida sexual en la que el plaer siga el factor fonamental, però, també és necessari donar resposta a altres interrogants que no pensem tant com: “Els beneficis per a la salut de fomentar el plaer” o la normalització del plaer individual.
Aquests dos punts son importants pel fet que, per estrany que resulte llegir-lo, el plaer a un mateix no está ben vist, segurament pel pensament adquirit que ens fa mirar la masturbació com una cosa roïna i bruta.
Pel que fa als dibuixos, jo pense que si ara es demanara a un grup d’adolescents que dibuixaren un penis, quasi tots ho farien bé, però en cas que el demanat fora una vulva o un clítoris, l’exit no sería tan rotund, de fet, la majoría no coneixerien cap part d’aquesta.
Aixó ens confirma la teoría que avala el fet que la búsqueda del plaer està molt centrada en la satisfacció de l’home i no en el plaer mutu.
Hui m'agradaria parlar al voltant de la pell i com es pot convertir en un element que genere plaer mitjançant la sensibilitat.
Molts són els que pensen que el millor plaer és mitjançant els òrgans reproductors, però no és així, ja que a la pell tenim moltíssima sensibilitat i en concrete en algunes zones com la planta del peu o el coll. Amb açò m'agradaria que la gent començara a explorar la pell, donat que hi ha moltíssims racons on no ens imaginem que poden ser tan sensibles i plaents.
Que la gent pense que l'única forma de plaer és mitjançant els òrgans reproductors és degut a les pel·lícules, publicitat, etc. On sempre es representa una escena sexual amb penetració, sense explorar i gaudir la sensibilitat de la pell de la parella. Estaria molt bé que les grans plataformes ensenyaren a la població a començar a gaudir la pell de les persones d'altra manera.
Publica un comentari a l'entrada