26 de gen. 2020

La visita


En el vídeo “#LAVISITA”, Paula i Edu estan esperant al centre de salut perquè necessiten una postcoital. El curt és la part ficcional del capítol 8 “Em cuido, et cuides i em cuides” (28”) de la sèrie #Oh My Goig, i està dedicat a l’autocura i als mètodes anticonceptius.

Quan a finals del 2009 es va posar a la venda l'anticoncepció d'urgència (AU) sense recepta, es va generar molta polèmica i alguns/es farmacèutics/es es van declarar objectors/es, és a dir, es negaven a vendre-la. La crítica venia perquè es considerava, erròniament, un mètode avortiu, i perquè es pensava que la gent la consumiria de manera habitual, com a sistema anticonceptiu, i no com un mètode d’urgència.

En un estudi elaborat pel CJAS l’any 2015, es van recollir dades des del 2005 fins al 2015. Del global d’usuàries de la posctoital, la majoria (el 72,2%) la van sol·licitar una vegada, i en un 11,2% de casos, s’havia pres en 3 o més ocasions durant tot el període (2005-2015). La meitat de les xiques que havien “repetit”, havien pres 1 pastilla com a màxim a l’any, i el 3% n’havien pres 3 o més a l’any. Aquest 3% suposa menys d’un 1% del total de dones que han pres l’anticoncepció d’emergència.

Aquestes dades confirmen que la immensa majoria de xiques utilitzen puntualment l'AU i no com a mètode anticonceptiu habitual. A més, darrere aquest 1% s’han observat situacions de vulnerabilitat en relació a la vivència de la sexualitat, situacions d’abús de poder per part de la parella, dificultat de negociar contracepció, etc.  

Us deixe ací la informació “Anticoncepció d’urgència” del CJAS (Centre Jove d’Anticoncepció i Salut).

Anticoncepció d’urgència o “pastilla del dia després”

És un tractament hormonal que s’utilitza per evitar un possible embaràs, quan hi ha hagut alguna incidència en l’ús del mètode anticonceptiu habitual (per exemple, trencament o retenció del preservatiu, oblit de pastilles...), o en el cas d’haver tingut una relació coital no protegida. 

Cal prendre el tractament el més aviat possible perquè l’eficàcia és més alta, i abans que passin 72 hores (3 dies) de la relació en la qual hi ha pogut haver risc d’embaràs. De tota manera, tot i que disminueix la seva eficàcia, aquest tractament pot ser útil fins a 120 hores (5 dies) després de la relació.  

[...] [En cas de necessitar-la] us podeu adreçar als serveis sanitaris que tingueu més propers (Centre d’Atenció Primària, Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva o al servei d’urgències d’un hospital). En aquests serveis us informarem i us donarem l’anticoncepció d’urgència de forma gratuïta. També podeu aconseguir aquest tractament a les farmàcies, amb un preu aproximat de 19 €. Actualment, hi ha un nou anticonceptiu d’urgència disponible només a les farmàcies i amb recepta mèdica, autoritzat fins a les 120 hores després de la relació de risc amb una eficàcia més alta. El seu preu aproximat és de 33 €.

Recordeu que l’anticoncepció d’urgència pot prevenir l’embaràs, però no protegeix d’infeccions de transmissió sexual ni de la sida. Aquest tractament és un mètode d’ús ocasional i en cap cas substitueix els mètodes habituals d’anticoncepció. Només actua sobre la relació sexual que motiva el seu ús, no ofereix protecció en altres relacions que es  puguin tenir després de prendre el tractament." 

24 comentaris:

Myriam ha dit...

Jo pense que si els mèdics no la volen vendre que no la vendran però no poden dir que no la venen perquè creen que es va fer un mal us de la pastilla del dia després. Tendrien que pensar en les persones perquè si de veritat la demanen es perquè de veritat la necessiten. Si no volen que agafen un mal us de la pastilla del dia desprès podrien dar oportunitats apuntar-se als ordinador els DNI de les persones i a si ja saben qui a pe dit la pastilla i quants vegades i qui no.

Per altra part me fa molta gracia perquè el xic del vídeo se'l tome a gracia quan no te cap gracia. Aina l o tendria que pensar antes,perquè u no comet el mateix error dos vegades si no vol.

Eva Mahler ha dit...

Jo pense que sí es pot utilitzar les pastilles anticonceptives quan es cas d’emergència, quan el preservatiu es trenca, quan es un cas de violació o no vols un bebé. En el cas de que no vols el bebé, tindries que usar el preservatiu. No ho se, però jo pense que tomar pastilles anticonceptives regularment no es molt bo per al nostre cos.

Cadascú pot fer el que vullga amb el seu cos i si tu no vols aquell bebé per X motius, les altres persones no pugen decidir sobre la teua vida tan sols perquè ells pensen que les pastilles anticonceptives o el avort es alguna cossa mala. Tots podem opinar però no obligar a les altres persones a fer cosses que ells no vullguen, no puges obligar a una dona a tindre un bebé quan ella pensa que no va a tindre una bona vida, quan ella no està preparada o simplement si ella no vol.

Rania Wieck ha dit...

El que jo pense esque els anticonceptius son una manera bona per a previndre el embaràs en el cas de que se haguera produït alguna inconcluencia durant el acte sexual. Però, també em pareix mal que les farmàcies cobren per aquesta pastilla deuria ser sense cobrar,per el simple fet de que no tot el mon se pot permetre compra-la perquè no te un preu econòmic.

Però abans de comprar-la, hi ha que anar a un metge especialista per a que el te diga si pots comprar-la i dir-te com tens que prenguen-la i en els cassos dels menors informar-los de les causes que te prendre aquesta pastilla i com tenen que reaccionar amb els perills de que es trenque el condó o que no es posen protecció adecuadament.

SALVA ha dit...

Jo penso que durant el vídeo el noi es veu molt relaxat i sembla no importar-li la situació que pugui estar vivint la seva parella, en canvi ella se sent angoixada perquè no vol tenir fills, també és estrany que els pares no estiguin presentes.Y sobre el que alguns farmacèutics no volen vendre el medicament em sembla una ridiculesa: pots pensar el uqe vulguis però no pots obligar a que la gent tingui fills o faci el que tu vols o el que no vols, la llei hauria de interferir.

Raquel Mahler ha dit...

A veure, jo crec que si algú manté una relació i no vullga per qualsevol motiu no vol tindre un fil@, no deu de donar les seues explicacions, encara que si no el volia abans de tindre la relació es podia haver utilitzat la protecció.

En el primer cas hauria que anar i prendre’s la pastilla, tot i això no crec que siga molt sa prendre tantes pastilles, i en això no em referisc a com el vídeo, que diu que la persona es pren més de tres pastilles es puga quedar estèril.

En resumen, crec que les persones tenen que pensar un poc més abans de fer alguna cosa que es puguen penedir-se en el seu futur i no fer-ho immediatament.

David Azalais de Porcaraigues ha dit...

Jo pense que si tens una relació no tens perquè manar al teus amics o amigues a que parlen amb el metge per tu, també pense que el metge no te que donar-te la pastilla un dia després te la tens que tomar el dia que el fas. Paula i Edu quan van parlar per telefon amb Max i Laia es van donar compte que Max i Laia no van tindre la relació ells, sinó Laia amb una altra persona i es van marejar per telefon.

Paula i Edu li van dir a Laia que si s’havia tomat la pastilla no anava a tindre fills però amb parlar amb el metge li va dir que no tenien raó, el metge les va explicar que havien menys possibilitats en tindre el fill o filla si te avies tomat la pastilla però igualment podries tindre-ho.

Aquest es la meua conclusió d’aquest article.

Rubén Padoani-Bembo i Marc Casulana ha dit...

Després de vore el vídeo i haver llegit el text anem a donar el nostre pensament sobre la anticoncepció d’urgència o “pastilla del dia després”.

En el vídeo apareix una escena habitual sobre l’ús d’aquesta pastilla. Apareixen dos adolescents d’uns 18 anys que estan el el hospital esperant a la doctora per a que li recepten la pastilla del dia de després. Tot açò es deu a que han tingut relacions sexuals i se’ls ha trencat el preservatiu fent la posició sexual «la carretilla». La xica es fica a parlar en la sua amiga per a dir-li lo de la pastilla i la seua amiga li diu que el seu nóvio l’ha deixat tirada. Al entrar a la clínica la doctora li recepta la pastilla i que se la prenga en eixe mateix instant.

El text parla també de la pastilla però amb estadístiques i amb informació. Diu que hi ha molta gent que se la pren habitualment però no és bo. Al principi de haver eixit a la venta aquesta pastilla la majoria de gent la prenia una vegada per hi havia un 25% que se la prenia més de 3 vegades, i això no és correcte.

Arantxa i Neus ha dit...

En aquest vídeo podem veure una parella d’adolescents que van al ginecòleg per a una pastilla del dia de després. Però no era per a ells, si no per una amiga d’ells.

Nosaltres pensem que tindria que anar l’amiga perquè ella es qui no a tingut les precaucions adequades i no cargar-li el mort a l’altra xica. Però també tenim en compte que la xiqueta tenia por d’anar i que li feren la xarrada de sempre, la de tindre precaucions. El anticonceptiu es una manera de prevenir l'embaràs molt eficaç per al jóvens de hui en dia. Però el que ens pareix mal es que algunes farmàcies et cobren per la pastilla quan es suposa que deuria de ser gratuïta ja que després es queixen les persones adultes (no sempre) de que no tomem les precaucions adequades.

També haurien de donar mes xarrades o mes coneixements sobre el sexe en un sentit mes obert, sempre que ens fan una xarrada parlen sols de dos o tres temes que ja sabien d’altres ocasions i no de temes que es parlen menys. Estaria be tindre alguna persona que tinga coneixements sobre aquests temes i es donara explicacions o maneres de ser responsables a l’hora de tindre relacions sexuals.

Hada d'Aquitània i Paula Malher ha dit...

Aquesta entrada tracta de les pastilles anticonceptives ( pastilla del dia desprès ).
En el vídeo apareix dos adolescents en un centre de salut per agafar la pastilla per a la seva amiga Aina, que li dona vergonya anar a per ella. Aina té un nóvio, i mentre mantenien relacions sexuals varen tindre un incident, el preservatiu es va trencar. Mentre Paula, la xica que esperava, parlava amb Aina per telefon es va adonar de que Aina havia tingut relacions sexuals amb altra persona. Quan Paula i Edu entren a la clínica, la infermera li dona la pastilla i li diu a ella que la té que prendre el més ràpid possible.

La nostra opinió és que estem a favor de les pastilles anticonceptives. Són un mètode eficaç per a prevenir l’embaràs. La pastilla es pot aconseguir gratuïta en centres de planificació familiar i pagant en les farmàcies. L’efecte dura al voltant de 5 dies, i té que ser ingerida fins als 3 dies d’espera, perquè sinó pots acabar embarassada.

Selene Bolena ha dit...

En aquest vídeo es veu a una parella ajudant a la amiga de la xiqueta a encontrar un anticonceptiu perqué creu que esta embarassada, però el dona vergonya anar altra vegada perquè anat dos vegades. mentres tant el que se suposa que es el nóvio de la que esta «embarassada» esta de festa, però després la amiga li diu la veritat i diu que no es aquest el nóvio. Al final del vídeo es veu que la infermera li diu que ten que prendre-se-la en la consulta.

Jo pense que les pastilles deurien ser gratis perquè no tots els joves tenen tant diner i no poden quedar-se embarassades tan joves però per altra banda també veu normal que la posen a la venta perquè hi ha xiques que la usen per a no quedar-se embarassades abans de fer-lo.

Ignasi Mozart ha dit...

Jo pense que si el preservatiu si es trenca si que hi ha que prendre la pastilla del dia desprès, però si no tens el preservatiu ficat no tens que confiar sempre en la pastilla del dia desprès perquè primer hi ha que posar-se preservatiu ja que es la manera més efectiva de no tindre fills i si es trenca aleshores si que tens que confiar més en la pastilla, també hi ha que ser concents del que fem perquè si el fem sense preservatiu a més a més de tindre possibilitats de tindre un fill/filla pots tindre malalties com la sida. En el vídeo ixen uns xiquets esperant en una consulta perquè necessiten una postcoital. A la fi, hi ha que tindre cap amb aquestes cosses perquè podem tindre fills quan no volem i tindre unes malalties molt roines i que son molt contagioses perquè el primer son els anticonceptius abans de tindre relacions sexuals.

Aitana De Dia i Nacho Beach ha dit...

El primer de tot aquest vídeo ens ha paregut molt interessant i una font necessària per als jóvens i no tant jóvens, no es roí tomar una vegada a l'any la pastilla del dia després però no s'ha d'abusar.
Nosaltres pensem que es molt important la educació sexual entre els jóvens.
Per a prevenir coses com aquestes ni han que usar preservatius ja que hi ha infermetats que es traspassen per fer el sexe sense seguretat i en un cas molt extrem la pastilla.

Hem pareix mal que les farmàcies cobren per aquesta pastilla deuria ser sense cobrar,per el simple fet de que no tot el mon se pot permetre compra-la perquè no te un preu econòmic, hi ha diverses raons.


Nosaltres pensem que abans de comprar-la, hi ha que anar a un metge especialista per a que el te diga si pots comprar-la i dir-te com tens que prenguen-la i en els cassos dels menors informar-los de les causes que te prendre aquesta pastilla i com tenen que reaccionar amb els perills de que es trenque el condó o que no es posen protecció adequadament.

En conclusió ens pareix molt be que donen informació sobre aquests temes.

Almos Jacquet De La Guerre ha dit...

En el video mostra una parella que practicaven sexe i per casualitat se trenca el preservatiu, van al metge per a que li donen la «pastilla del dia després» . La parella va per que practicaven la increïble posicio sexual «la carretilla». Quan criden a la parella per a tomar la patilla la doctora li diu que la pastilla la te que tomar en aquest moment i la xica (Paula) es queda paralitzada.

El text diu l’informacio sobren la pastilla: que l’us de la pastilla solament es necessari quan es trenca el preservatiu. Tambe diu que si es trena el condo o cualquier cosa i te tomes la pastilla, la probalitat de que et quedes embarasat disminuix però no es queda nula.

Jo crec que tens que revisar l’estat del preservatiu per que poden pasar coses com el que pasen en el video o en la historia.

xavi bon ha dit...

En el vídeo parla sobre sobre una xica vol la pastilla del dia de després però li da vergonya anar a per ella, aleshores la xica va cridar a la seua amiga per a que vaja a per a per la pastilla amb la seua parella,‘pense que es per por a que altres persones li diuen coses per tindre que tomar-la, coneix persones majors que han tingut que anar a la pastilla perquè el condó es va trencar’

La meua opinió sobre el text es que la xica tenia que haver anat sense tindre vergonya perquè a qualsevol persona li pot passar que es trenque el condó, però també me pareix mal que tenint nóvio haja tingut relacions sexuals amb altra persona. Hui en dia moltes joves tenen sexe sense control per això hi ha molta gent buscant aquesta pastilla. M’agrada que aquestes pastilles siguen gratis perquè hi han persones que això no se lo puguen permetre.

Virginia i Sandra Garcia ha dit...

En aquest comentari parlarem sobre les pastilles anticonceptives o «pastilla del dia de després». Com bé diu el vídeo hi ha molts «bulos» sobre aquest mètode per previndre l’embaràs. Molta gent creu que si et prens més de tres pildores tens un alta probabilitat de quedar-te estèril, és a dir, que no pots tindre fills. La realitat és que si per algun motiu tens un accident a l’hora del coit, per exemple, es trenca el preservatiu o simplement no te’l poses, pots prendre una pastilla tranquil·lament ja que aquesta no et causarà cap problema a l’hora de tindre fills.

A més, la venda d’aquestes està acceptada en les farmàcies per l’ús de tothom que les necessite, sense requeriment d’un major d’edat, com ta mare, pare o tutor legal. L’únic requisit és prendre-la abans que passen setanta-dos hores (3 dies), després de la penetració; quant menys temps passe més eficàcia haurà de tindre l’anticonceptiu. També hi ha una altra pastilla que disminueix les possibilitats de quedar-te embarassada, però, per a aquesta s’ha de tindre recepta mèdica.

Hardeep Ethel Smyth ha dit...

Jo pense que en el vídeo la millor manera de previndre el embarràs és utilitzat les pastilles, i també és molt important anar al metge per a preguntar-li, perquè que quan estàs embarassat també tens que tindre una bona dieta, també en el vídeo apareix unes comentaris i en el últim comentari el xic no te respecte a la metgessa, es posa a riure per una bovada que li va escriure el seu amic, pareix que ell no li dona ninguna importància a la salut de la seu novia i també ells estaven connectats en les xarxes parlant amb els seus amics.

També que tu no tens que diu re res a ningú, per a que la teua amiga vaja a dir que li done la pastilla , per a donar-li-a a la seua amiga Laia, però el metge li va dir que se la tomara davant seua, no se si serà per vergonya o perquè no volia anar al metge.

Sara Maconchy ha dit...

LA VISITA
En la meua opinió,es molt útil eixa pastilla, ja que en els països pobres la violació als xiques es un poc elevada,, haver tampoc digué jo que en les països rics no hi ha tanta violació, però com sabem en alguns pisos pobres com no tenen tanta evolució, aleshores no ho entenen tot (com la sexualitat...).
Em pareix molt bona la CJAS, perquè si que en realitat ajuda als joves, però, clar que estic en contra de eixes xiques que la tomen quan no tenen emergència, o que volen fer el amor però sense condó però no volen quedar-se em embarassades, també em pareix molt mal la idea de que es perillós, de que la gent ha de tindre cura, perquè com deia que no es molt protejidos del enfredades, com el SIDA.
En fi, hi ha que tindre en compte quan i com usar eixes pastilles, en general,

Adrian Price ha dit...

Per a tots, suposa una vergonya tindre que demanar la “pastilla del dia després”, però no hem pareix bé que els teus amics tinguen que demanar-la per tu, tens que assumir les conseqüències i anar tu per ella.
A més, pense que sempre cal tindre un preservatiu a mà per a quan vas a una festa, aunque digues que no vas a fer res, per si de cas.

També pense que els preus de les pastilles és molt car, no tots els jóvens tenen la possibilitat de comprar-se la pastilla, i tenen molta vergonya de demanar-li els diners als seus pares, i a causa d'això, n'hi ha moltes malalties de transmissió sexual i moltes dones jóvens embaranades.

Finalment, vull animar a totes les dones que han tingut aquesta desgràcia, que no tinguen por de prendre aquesta pastilla, ja que és millor això que tindre un xiquet/xiqueta no desitjat.

Noemí Salvador y Rebeca Wieck ha dit...

En el vídeo ens mostra 2 adolescents, Paula i Edu, que estan en una clínica mèdica. Estan esperant a que els metges els atenguen i mentres tant estan parlant pel mòbil amb els seus companys. El que passa es que la xica vol ajudar a la seua amiga fent com si ella fora la pacient i el seu amic representa el suposat pare. En realitat la jove amb la que estava parlant era la seua amiga és la que en realitat estava embarassada, i com que a ella li donava por o vergonya anar al metge a prendre’ns la pastilla, la seua amiga li va fer un favor, i per a que siga més creïble, Paula es va emportar a un amic (Edu). La amiga va entrar dins de la consulta i se’n va emportar una sorpresa, i el que va passar és que es va adonar de que la pastilla se la tenia que prendre davant de la metgessa.

Sofia i Amanda ha dit...

Nosaltres pensem que abans de prendre la pastilla, deuríem de tindre més compte amb les precaucions que utilitzem (condó, pastilles, etc) o no utilitzem; no solament per prevenir l’embaràs, sinó per prevenir les infeccions sexuals.

Aquest vídeo ens conta l’historia d’una parella formada per un xic i una xica que intenten ajudar a Aina, una amiga. Ella que ha mantingut relacions sexuals amb algú, enganyant al seu nóvio i no ha utilitzat protecció. Li fan el favor d’anar al metge i passar tota la vergonya que era això perquè la seua amiga ja n’havia anat dues vegades.

En la sala d’espera maquinen que dir-li a la doctora i pensen cóm s’ha pogut trencar el condó. Al xic se li ocorre que podien dir que havien fet una postura estranya, anomenada «la carretillla». Ella diu que no a la idea i comença a parlar amb la seua amiga. La parella que estava en el metge pensava que fou el nóvio d’ella amb qui va tindre relacions i també li van parlar. Mentre els dos xic estan parlant, l’Aina li va dir al seu nóvio que parara de parlar i van entrar a la consulta. Al final podem vore com la xica té que menjar la píldora.

La conclusió del vídeo és que si has tingut relacions, fes-lo amb protecció i et recomanen anar al metge.

Rebeca Maconchy ha dit...

El vídeo sembla real; pot ocórrer una situació en la qual una amiga propera quede embarassada i li faça vergonya anar a demanar la pastilla del dia després, i per aquest motiu t’ho demane com a favor. Per altra banda, és ella qui ha comés l’error i té com a responsabilitat acudir al metge amb el seu amant (no necessàriament parella, la persona amb la que ha mantingut relacions sexuals). Hauria de preguntar per altres mètodes, perquè no és la primera volta que li passa.

L’ús de les píldores és adequat, ja que hi ha parelles a les quals les fallen altres vies; no tots els anticonceptius són eficaços al 100%. Això no significa que no s’haja de tindre cura i recórrer sempre a aquestes; tenen efecte secundaris. No obstant, també són importants per frenar el risc d’embaràs després de mantenir relacions sexuals sense consentiment (violacions).

En conclusió, l’existència de les pastilles és important per moltes raons, però no s’han de prendre com llepolies; és millor evitar-les.

Carlos Salvador ha dit...

(per acabar) Primer el que vull dir es que els farmacèutics no deurien de deixar de vendre-ho perquè la gent pot ser que ho necessiten, dona igual si el volen com a mètode de urgència o com a sistema anticonceptiu, la gent ho necessita doncs vendre-ho. n’hi han xics que diuen que no volen un fill i li diu a la xica que es prenguera la pastilla anticonceptiva però ell no pot decidir per ella, ella es la que te que decidir si vol tindre un fill o no. Jo crec que la pastilla anticonceptiva no es la millor opció per a prevenir l’embaràs

miguel porcaraigues ha dit...

Uns xics van a un doctor perquè necessiten una post-coital. Això passa en una serie (#Oh My Goig), pràcticament en el capítol 8 anomenat: Em cuido, et cuides i em cuides, que esta dedicat als mètodes anticonceptius i dedicat a l'autocora.

Es va posar a la venda un producte d'anticonceptiu d'urgència sense recepta a finals del 2009. Això va generar que els farmacèutics es declaren objectors, que es negaven a vendre-la.

Després es va fer una critica, perquè es considerava, un mètode avortiu, ja que la gent, es pensava en consumir-la, de manera molt habitual, com un sistema anticonceptiu i no com un mètode d'urgència.

En un estudi elaborat pel Cjas en el any 2015, i des de el 2005 fins a 2015 es van recollir unes dades, globals d’usuaris de la postdoctoral. Ja que la majoria la van sol·licitar una vegada, mentre una minoria, en algunes casos, s’havien en pres en pastilles, el qual havia que consumir-la, una càpsula al any.

Erik Price ha dit...

El que jo pense és que els anticonceptius són una manera molt bona per a les persones de que puguem realitzar el acte sexual sense preocupacions, també es bo per a evitar el cas de embaràs. Però pense que en les farmàcies no deurien de cobrar i fer que els seus clients paguen diners per una pastilla, ja que realment no tot el mon pot permetre pagar la pastilla per el seu preu elevat.

Però la gent abans de anar a comprar-la deurien d'anar a un ginecòleg o un especialista per a que lis recomane el que deuen de fer el qualsevol cas i que lis explique els efectes de la pastilla.