28 de set. 2009

La píndola de l'endemà


La píndola de l'endemà es pot comprar a les farmàcies des de hui, dilluns 28 de setembre, sense recepta mèdica i per un poc menys de 19 euros. La poden adquirir majors i menors d'edat.

Malgrat les pressions d'alguns col·legis farmacèutics per imposar protocols que en limiten la venda, el medicament és de lliure dispensació. El Ministeri de Sanitat ha elaborat diversos fullets informatius que el farmacèutic o la farmacèutica facilitarà a qui compre el medicament. En la nota de premsa del gabinet governamental apareix que es vendrà a les usuàries. Jo em pregunte: No el dispensaran als usuaris, si són els xics els que van a comprar-la?

La major part de països europeus (França, Gran Bretanya, Holanda, Bèlgica, Grècia, Portugal, Suècia, Suïssa, etc.) ja dispensen la postcoital.

Com sempre, veus moralistes s’hi han alçat en contra. Però no serà en aquest bloc on es done cobertura a les seues idees. Simplement volem recordar, i criticar, l’adultisme que porta a pensar que les usuàries de la postcoital són sobretot adolescents, i que aquestes són unes fresques que tots els mesos passaran per la farmàcia a comprar-se la pastilla. Només diré que aquest anticonceptiu no és usat només per adolescents, sinó també per joves i per dones més grans. I que ells, els xics, també en són part i problema!!!

Continua pendent, i no em canse de dir-ho, una educació sexual que desplace del centre de la diana el coit i desmunte la jerarquització de les pràctiques sexuals; i falta també un treball que responsabilitze els xics i lleve a les xiques l’etiqueta de fresques (per irresponsables, i per sexuals, -imperdonable que els agrade el sexe!) i les ajude a negociar l’ús del preservatiu amb les seues parelles. En molts casos, el preservatiu no es fa servir, i elles no l’imposen, per por a fer-los enfadar, per por a perdre’ls, o per complir el manament de gènere segons el qual les dones han de tindre cura i sacrificar-se per les seues parelles, també en la sexualitat.

Moltes veus s'alcen també en contra de la dispensació d'un medicament sense recepta (o el que és el mateix: sense la intervenció d’un metge o metgessa). Però a mi em sembla molt bé. Ja va sent hora que les persones ens fem càrrec de la nostra salut, i comencem a veure l’ús dels anticonceptius com una manera de cuidar-nos i de cuidar de les parelles, ocasionals o duradores. No conec altra manera de responsabilitzar-se de la pròpia vida que practicant la responsabilitat, i no deixant aquesta en mans d'una moral que intenta impregnar les pràctiques mèdiques i establir què és bo o què és dolent per a les persones.

8 comentaris:

Eva M ha dit...

Me parece genial esta iniciativa. Me cuesta comprender el porqué una menor de edad siempre encuentra mayores dificultades para obtener este tipo concreto de anticonceptivo. ¿Hola? ¿Recuerda alguien cuando perdió la virginidad? Raros son los que la pierden mayores de edad (que quede claro que no tengo nada contra ellos ni he dicho esto en forma de burla)¿Es que esta el sexo, o los accidentes en el sexo, vetados para la mayoría de edad? O quizá pretendan mantenernos célibes hasta el...¿matrimonio?, ¿y si se decide evitarlo?

Se habla de moral, de ética. Pero precisamente es, a quienes hablan de ella, a quienes más les hace falta.

Por otra parte a quienes estan en contra de que se dispense un medicamento sin receta médica...diría más de cincuenta medicamentos peligrosos que se dispensan sin receta y me quedaría corta: Laxantes, diuréticos, adelgazantes, somníferos...más peligrosos que una pastilla ( o un par ) que puede decidir el futuro de una adolescente a la que, hablando en plata, "se le ha roto el condón"

P.D: buenos artículos en tu blog, gracias por leerme te recomiendo tambien http://hel-arte.blogspot.com

Minervetta ha dit...

Yo creo que es una iniciativa estupenda.
Odio a esa gente que sale en los medios de comunicación y dice que las menores de edad no pueden comprar este anticonceptivo de emergencia porque no son lo bastante maduras para su uso.
Ahora les revato yo que la sociedad avanza, y las relaciones sexuales están más a la orden del día, el sexo en la pareja actual es, diriamos, algo que se concibe junto, hablando de ese modo lo único que están haciendo es que tratarnos de irresponsables y descerebradas a todas las menores, incluso a las mujeres.

Al parecer si tienes un accidente con el preservativo porque tampoco han considerado oportuno darte educación sexual, ¿Que al parecer para ellos es algo que se aspira en el aire?, tienes que arriesgarte a practicar un aborto o cuidar de una criatura con 15, y el fallo no ha sido tuyo, realmente falta mucha educación sexual, y se ve al ver que muchísima gente no sabe como poner un preservativo, o qué métodos hay.

La píldora del día después o post coital, es otro método, un método de urgencia, pero un método al fin y al cabo, sí los jóvenes tuviesemos la educación sexual oportuna y el ámbito sexual, con todo el mundo, no fuese tabú, otro gallo cantaría.

Besos

Firmado: Menor de edad que tiene relaciones.

Rosa Sanchis ha dit...

Hola Mala, hola Neer, buenos puntos los que aportáis: lo de la gran cantidad de medicamentos más peligrosos que la píldora, y lo de la falta de educación sexual. Y muy bueno recordar que, con la postcoital, estamos hablando de emergencia. En efecto, es un chute hormonal, como dicen algunos críticos, pero más chute es un embarazo. Y si hablamos de tener un niño de adolescente, ni me imagino cómo pueden ponerse las hormonas y lo que no son hormonas.

Y bueno es también que sean jóvenes las que lo digan, alto y claro. ¿Alguna voz masculina, también joven, podría animarse a opinar, poniendo su parte de responsabilidad en el asunto?

julia ha dit...

A mi me parece imprescindible que la anticoncepción de emergencia se dispense de forma libre. me sorprende, como a la mala, k en la farmacia se pregunte más para esta pastilla que para un antibiótico. seguro k para vender una viagra no preguntan si tiene problemas de corazón...
Es importante k se venda libremente pq es la manera que tenemos las mujeres de volver a recuperar 'el poder' sobre nuestra capacidad reproductiva en momentos donde creemos que puede haber un embarazo. Se llega a tomar la post-coital por muchos motivos, algunos tiene k ver con con haber perdido este poder, por ejemplo enrollarse con tíos k hacen todo tipo de chantajes para no usar el condon (ojo! ,más posible en parejas estables que en líos puntuales), por ejmplo enrollarse con tíos k no se lo ponen bien pq nadie se lo ha enseñado (o si, pero en esa clase, justamente, no estaban atentos, pobrets)... claro k no es la solución! no hace falta ser muy lista para saberlo, pero un embarazo no deseado como 'castigo', tampoco lo es...

Dianaa! ha dit...

em pareix molt be aquesta iniciativa!
lo de la pildora es per una emergencia que li pot pasar a cualsevol i esta be qe no tingues qe anar amb els teus pares a per la pildora y pugues anar tu perque molta gent pensa qe asoles els pasa als adolescents i no es aixi li pot pasar a cualsevol...

Anònim ha dit...

Estic completament d'acord amb aquesta gran novetat. És lamentable que hagin persones que diguin que els jovenes són inmaduros per comprar aquesta pastilla sense recepta o que això solament va portar mes malalties de transmision sexual. En la meua opinio es si una persona és prou adulta per practicar sexe tambe ho és per cuidar-se de si mateixa. Respecte el punt que aquest tema s'esta anunciant pels mitjans de comunicacio dirigiendose solament a les dones em sembla ignorant. Se suposa que tots som iguals i que vivim en una societat democratica, però àun aixi en molts temes no admeten la responsabilitat de l'home. Un clar exemple que trenca l'argument(que les jovenes som irresponsables davant la pildora de l'endema) és que el 76% de professions relacionades amb la medicina són les dones, asi que abans de dir que el gener femení és irresponsable, pensar en la realitat pura i dura; que des de sempre la major part de les responsabilitats les porten les dones. I espero que col·laborant a poc a poc arribem a la igualtat de gener.

Atentament: Ahneta

Rosa Sanchis ha dit...

Hola Diana,
hola Ahneta, està molt bé que ens aportes aquesta dada: que les professionals de la salut són en un tant per cent molt alt, dones. I també és cert que la responsabilitat de la salut continua sent una cosa de dones. Júlia, que és metgessa, ho conta. La major part dels hòmens van a la consulta acompanyats de les seues dones perquè continuen pensant que estar malalt és una pèrdua de masculinitat i perquè estan acostumats al fet que les dones es preocupen per ells. Això és molt greu, en el cas de la salut, perquè sobrecarrada les dones, i a més, els fa no preocupar-se si no tenen una dona que ho faça, i també és greu en la sexualitat, perquè han de ser les dones les que s'encarreguen de l'anticoncepció.

Sandra Rosseau ha dit...

En la meva opinió , es veritat que alo millor la majoria que compren els anticonceptius son adolescent , ya que estem experimentat i a demes no sabem els rics que pot tindre el acte sexual però per que crec, que en els institut no es parla el suficient i aquest tema es un tema seriós, a demes les adolescents tendim a no comunicar-nos amb els nostres pares, o el nostre pediatra per por , però realment,son temes seriosos ja que , per exemple,el medico em va posar la vacuna del papil·loma i després em vaig que aquesta evitava el càncer de gola,uter etc.
Però tornant al tema,cem pareix be el dis pensament que hi ha d´aquest medicament a Espanya(adquirir-lo sense recepta i aun que siguis menor d´edat)ja que com he dit abans no som gent molt oberta i no se si podríem anar al metge per a demanar-ho, aun que el que no em pareix be es el seu preu, ja que es molt elevat, per que hi ha gent que no ten molts recursos.