Cher Ami és el nom d’una pel·lícula d’animació catalana que es va estrenar l’any 2008. També és el nom d’un colom missatger que va existir en realitat i que es conversa dissecat en un museu nord-americà per salvar un esquadró de l’exèrcit americà perdut als boscos francesos durant la Gran Guerra. L’acció transcorre en plena guerra en una granja i els protagonistes són els animalets que hi viuen, especialment els coloms missatgers, els quals, a imatge i semblança dels humans, decideixen prendre partit pel bàndol aliat i participen en la seua particular guerra contra els falcons rojos.
La 7a edició del programa Cinema a l’escola, organitzada per Escola Valenciana, que fa una tasca enorme per la nostra llengua, va portar la setmana passada al meu centre aquesta pel·lícula. A la proposta didàctica que acompanya l’obra li falta una anàlisi amb perspectiva de gènere que intentarem fer en aquesta entrada.
El sexisme hostil no queda bé en ple segle XXI, i menys en una societat democràtica que es diu igualitària. Parteix d’una explicació que hauria d’estar superada i és que existeix una desigualtat “natural” entre les dones i els hòmens que fa que ells siguen considerats més aptes per a la tecnologia o per a la guerra, per posar un exemple, i elles, per a tenir cura.
Ja fa temps que se sap que les diferències no són naturals sinó producte de l’educació diferenciada; tanmateix, el sexisme es manté per inèrcia o per costum i, de tant de repetir-se, s’acaba pensant que és el fruit de les preferències o de la llibertat individual. Per exemple, a les carreres de ciències i tecnologia hi ha majoria de xics, i a les d’humanitats i ciències socials, de xiques. És elecció personal o sexisme?
El sexisme pren hui en dia formes subtils que el fan difícil de descobrir, però quan es veu, ja no hi ha marxa enrere perquè és tan injust que fa vergonya.
Parem atenció als personatges masculins i femenins de Cher Ami. Mirem si són individuals o col·lectius. Si són protagonistes o secundaris. Si tenen nom o només una cara. Si les seues opinions fan canviar el curs de la història o, pel contrari, no diuen res. Preguntem-nos com són, quins rols desenvolupen, quines qualitats (físiques i/o psicològiques) se’n destaquen, què fan i a què aspiren. Mirem com s’enamoren, com sedueixen i com són seduïts, etc.
18 comentaris:
Comentari de Cher Ami
Cher Ami és una pel·licula que "es suposa"que parla de la pau.
Pot ser una pelicula entretinguda pèro és un poc infantil per a nosaltres(els alumnes de 1 E.S.O).Respecte al paper que desenvolupaven les dones a Cher Ami pense que treballar d´infermeres, cambreres etc...a eixa època era normal .Ademés el que no em pareix molt bè és que a les colomes li posen eixos escotes ,ni que el colom mes vell li mire el cul a una de les colomes.En compte,el que m´agrada de la pel·licula és la seua manera d´enfocar la primera guerra mundial amb"els ulls" d´un colom.Fi.
La pel•lícula està bé. Hi ha menys femelles i elles són més ''sexis' i això no m'agrada perquè pense que les xiques també hi hem de participar en les guerres i contraatacs perquè també som fortes... Bé.
Comentant tota la pel•lícula crec que està bé, però un poc infantil posar-lo de animalets si ix una lluita. Bé, m'ha agradat poc la pel•lícula... Haha!
La pel•lícula Cher Ami, m´ha paregut un poc masclita, ja que apareguen bastants mes homes que dones.
La vestimenta de les femelles era una mica exagerada, ja que en alguns animals (dondes) feia resaltar algunes parts del cos que als homes solen "atrair".
Pel rest, la pel•lícula m´ha paregut divertida ja que n´hi havia moltes escenes gracioses.
La pel•lícula m'ha paregut bona, aunque un poc masclista per que hi ha menys xiques que xics.
La pel•lícula es suposa que es per a xiquets però la meua opinió es que no per que apareix una cambrera amb els pechos grans i una infermera sexy.
Per el rest m’ha gustat aunque la musica no s’entén molt.
Aquesta historia narra la primera guerra mundial. pero té varies coses que podrien cambiar, la visio del director desde el meu punt afavoreix el masclisme la cual cosa em pareix molt mal els escots que li posaven a la dona,per favor, aixo em pareix una falta de respecte a les dones, i vull dir que a la guerra les dones tambe hi participen per que elles tambe son fortes i tenen tambe moltissim valor,tambe es un poquet infantil...Pero es una forma de ensenyar als xiquets com era la vida de un colom missatger,Per al meu gust la peli va ser una infantilada gegant,per favor que la seguent pelicula que posen siga mes adulta.
COMENTARI DE MARETTA I LAURETTA
El nostre comentari de Cher Ami : La pel•lícula no simbolitzava la pau,tot el contrari: la guerra no es un tema molt entretingut,però el ratolí boig per volar tenia la seua gràcia. Al principi no s’ entén molt bé el que passa.
Es nota molt la diferència de gènere,ja que les dones sols s’hi dediquen a curar,cuinar,ensenyar,etc... No hi ha CAP HOME que se li beja curar a malalts. Cap dona va a la guerra, es queden a casa. Tampoc es respecten les opines d’ elles; per exemple, la mestra de teoria, quan li diuen que sanaven a la guerra ella diu que no estan preparats però ningú li fa cas. Té un punt de vista masclista ja q hi ha les dones “sexis” i les “no sexis” ,es dediquen a les faenes domèstiques,no van a la guerra,no lluiten,ni defenen la granja. Els homes (excepte el Chef) no fan ninguna faena domèstica, van a la guerra, estan atents per a les seues coses i tan sols hi ha dues dones q treballen en un oficí.
Jo pense que en aquesta pel•lícula (Cher Ami)ens posen a les xiques molt escotades,que no ens veuen com a dones normals si no com per al sexe. De vegades es molt sexista. Això si era molt infantil. Es suposava que deuria de simbolitzar la pau, però mes que simbolitzar-la fa lo contrari, simbolitza la guerra. Es nota que l’autor és un home ja que a les dónes les posa molt escotades y sempre les veu desde el mateix punt de vista: el SEXE. Menys a les germanetes de Tourbillon (el pardalet), la mare ovella,ja que es catòlica, ni a les senyores majors. Els homes els beuen com a forts, i soles fas el gandul, lluitar a la guerra i jugar a les cartes.
Les dones ens posen com ames de casa y per al sexe.
L a pelicula a sigut molt graciosas en parts, i de vegades un poc de masclisme :per que cuan el vell va veure a la capitana va dir que ens ensenyara molt me posar-nos en forma (miranli el cul),o quan la capitana diu(m’agraden els homes amb uniforme).Pero la pelicuala a sigut divertida i entretenida per al meu gust vuldria recomanar-li a tot el mon i espere que os agrade com a mi. :) ;)
Comentari de “Cher Ami”
La película Cher Ami me va agradar, al principi, pareix que és molt infantil i totes ixes coses, pero un cxquet de 5 anys no l’acabaría d’entendre-la perque té alguns comentaris que l’entendríen.Però el que li passa a eixa pel•lícula és que té coses matxistes.
Firma:Diego Quintana Bea
La pel•lícula transcorre en plena guerra en una granja al mig d’un bosc d’animals allà pel segle XXI . És una pel•lícula catalana organitzada per l`escola valenciana .
La pel•lícula en qüestió té una desigualtat de sexes o gènere molt gran. Ells han de ser forts i han d´anar a la guerra y elles han de ser perfectes , guapes,i han de estar ben refugiades dins de la granja: fent el dinar,cuidant al fills/es , fent el treball d’infermera...
Testa meu punt de vista ell sexisme no el te una persona sinó que es el fruit de una educació roina que els seus pares li l’han donat a d’ell/a.
Si t´adones les xiques estan com a un personatge secundari i no mes parlen un poquet en varies escenes però no més.
Aquesta es la meua opinió…
L a pelicula a sigut molt graciosas en parts, i de vegades un poc de masclista :per que cuan el vell va veure a la capitana va dir que ens ensenyara molt bé me posar-nos en forma (miranli el cul),o quan la capitana diu(m’agraden els homes amb uniforme).Pero la pelicuala a sigut divertida i entretenida per al meu gust vuldria recomanar-li a tot el mon i espere que os agrade com a mi.
Cher Amí,una pel•lícula catalana, estrenada a 2008. També es el nom d’un colom missatger que va existir en la realitat. Va existir i va salvar a un americans.
La majoria de la pel•lícula transcorre en una granja i els protagonistes son animalets. Els coloms decideixen prendre partit pel bàndol aliat i participen en la seua particular guerra contra els falcons rojos.
El sexismo hostil no queda bé en ple serle XXI, i menos en una soecita democrática que es dio igualitaria. Parteas duna explicación que huari destara superada i es que existáis una desiguala “natural” entre les dones i el himen que fa que ellas siguen consideras mes aptes per a la tecnología o per a la guerra, per posar un ejemple, i elles, per a tenir cura.
Alejandro Llopis Lorens
La pel•lícula esta basada en el segle XX en una granja tranqui-la.
La meua opinió es que hi ha molt de masclisme quant en la granja les dones nomes cuinen i els homes nomes que fan que menja.
I el que mes em va estranyar es que no les importava perquè ja es veu que estan acostumades.
La meua opinió és aquesta.
Cher ami m’ha paregut molt infantil perquè amb l’edat que tenim no és apropiat per a nosaltres. La pel•lícula va sobre la guerra mundial que va suceir a España
Solament, que nosaltres em vist la pel•lícula de la guerra amb pardals
Esta es la nostra opinió sobre la pel•lícula...
Hola alumnes,
us felicite! hui és el segon dia que entreu al bloc i no heu deixat cap comentari ximple ni insultat.
Àlex: comentar no és copiar i apegar!
Cher Ami es una pelicula interesant pero a la vegada infantil per a la nostra edat .
la pelicula es interesant per el motiu de que el punt de vista de la segona guerra mundial des d'un colom es curiosa.
Per altra banda es un poc machista per que els xics soles van a la guerra i les dones es queden a treballar
No em pareix que está bé que els xics siguen machistes. Pareix que siguin objectes sexuals y els homes son "els musculitos", y els valents. Y que elles no poden ser les que manden. No em pareix molt bé que les dónes van amb escot per tota la granja, y pareix un poc machista.
La pelicula va ser molt maxista , a mi no em va agradar res !
Publica un comentari a l'entrada