Entrada de Cèlia (1r Bat. Artístic)
Internet s'ha tornat part del nostre dia a dia, i junt amb ell, les xarxes socials, gràcies a les quals podem aconseguir molt bons resultats si en fem un bon ús, alhora que aprenem i progressem a poc a poc. Un exemple d’aquest bon ús és l'activisme, ja siga en Twitter, Facebook, Instagram o en qualsevol altre mitjà que puga ser utilitzat com a via per a comunicar-se amb la resta de persones.
L'activisme en les xarxes consisteix a utilitzar-les per a denunciar, alçar la veu i/o comunicar novetats. @Bollopwr.art és un exemple de compte activista en Instagram, on es publiquen il·lustracions amb la finalitat de reivindicar i visibilitzar tant a la comunitat LGBTI+ com al feminisme, dues realitats que existeixen en la nostra societat però que per motius diversos són considerades inferiors.
Tot i la importància d’aquest activisme virtual, cal no oblidar que és important mobilitzar-se i lluitar per la igualtat en tots els àmbits, no sols en les xarxes socials.
14 comentaris:
Estic d´acord amb la meua companya Cèlia, en l´actualitat hi ha moltes comptes a les xarxes socials d'il·lustradors que volen enviar un missatge a la societat, a través d'un mode molt actual i que és més fàcil de divulgar que d´altra manera. Hi ha molts temes i moltes il·lustradores amb diferents maneres d'expresar-ho.
Però en aquest cas, tenim davant il·lustracions d´una companya i d´una amiga, les quals m´han encantat, tant en l'àmbit de dibuix (encara que no antec molt de dibuix) com el que vol transmetre, en totes, mostra temes relacionats amb el feminisme, el col·lectiu LGTB entre altres coses.
Moltes de les il·lustracions que veien dia a dia, és una forma de compatir les injustícies que existeixen, però realment funcionen? Pensant-ho jo crec que per una part si, però per altra no. Moltes vegades els adolescents aprenem de les xarxes socials, o de què ens conten, com per exemple els nostres pares, a quin no li arriben aquests tipus d´il·lustracions, ja que normalment no utilitzen les xarxes socials.
Per això crec que aquest tipus d'il·lustracions haurien d'arribar als carrers, anuncis, "màrqueting", que de fet, hi ha moltes il·lustradores que porten el seu art al carrer, com Banksy, que moltes persones coneixeran i tam, bé altres que venen motxilles, adhesius amb les seves il·lustracions una altra forma de difondre aquest art a les persones que per algun motiu no li arriben.
M'hi ha agradat veure aquestes il·lustracions, i que damunt, siguin d'una companya, em sent molt orgullosa d'aquesta dona i pel que fa a.
Actualment les xarxes socials són una peça fonamental en la nostra vida diària; compartim experiències, opinions, denunciem injustícies i mostrem la nostra vida privada amb la resta. Gràcies a elles es poden aconseguir moltes coses positives, però si fem un mal ús, es poden convertir en armes per ferir i humiliar a les persones.
Al segle XXI les majors protestes són a les xarxes, ja que així tots els que volen manifestar-se ho poden aconseguir sense haver d'anar a algun lloc en concrete, d'aquesta manera hi ha més quantitat de gent que protesta o denuncia per alguna raó, com pot ser el masclisme, i així la força és superior. També pot ser una ferramenta per poder comunicar-te amb gent que estiga passant la mateixa situació que tu, i així poder afrontar-la amb ajuda d'altres.
Encara que no tot és perfecte a les xarxes, són un gran avanç per nosaltres, un espai lliure on expressar-te, informar-te, comunicar-te i poder ajudar a gent que ho necessita. Les xarxes socials són una gran part de la nostra vida diària.
Estem d'acord en què actualment s'està lluitant per canviar allò que fa d'aquesta societat un infern, i com podem fer que aquestes demandes arriben a més llocs i a la mentalitat dels més joves? Com bé diu l'escriptora d'aquesta entrada, les xarxes socials s'han convertit en part del nostre dia a dia, i una bona manera de fer que els més joves (que són els que poden donar una oportunitat a les noves societats) vegen que una dóna no té per què amagar les seues mamelles com passa amb els homes, per posar un exemple, és transmitent-lo per les xarxes socials.
Hi ha comptes que s'encarreguen de fer imatges animades amb l'objectiu de fer una crítica a la situació actual i així fer reflexionar sobre si és correcte o no. Les imatges que ha posat Cèlia són un bon exemple per mostrar resumidament tot el que està fent que aquesta societat no avance en quant anys anteriors, la que més m'ha fet reflexionar és la de l'home major dient-li a una xica que “és jove i que ja se li passarà”, i és que el més trist és que açò passa i fan que els més joves no òbriguen la seua ment perquè els més majors els convencen de què és una bogeria açò de què una dóna mostre les seues mamelles, que dues persones del mateix sexe s'atrauen, que un home vulga ser done i viceversa...
En conclusió, hem de seguir intentant que els més joves canvien la seua ment perquè quan formen ells la nova societat aquest canvie i la millor forma de fer-ho és transmitent-ho a través de les xarxes socials, que és per on més comunicades queden les persones, tant joves com majors. Volem un món segur per a nosaltres i els nostres éssers volguts, volem un món segur per als nostres fills, per als nostres néts i per a tots i totes.
El món moltes vegades sembla evolucionar,molts són els aspectes els quals delaten el retrocés que moltes vegades sofreix la societat.
Moltes persones les quals no pateixen una discriminació de qualsevol mena, pensen que lluitar pels drets és una exageració del demés, i no veuen realment el que està passant amb la gent que sofreix qualsevol mena de rebuig o discriminació, ja sigui per la seva orientació sexual, la seva manera de comportar-se, tabús ... Etc.
Cal lluitar dia a dia contra les situacions que veiem que no es poden mantenir reaccionant i actuant de manera activa per canviar aquesta mena de pensaments majoritàriament formulats per la simple ignorància.
A la primera imatge podem veure una reacció a la llei de l'avortament, lluitant pel dret que tenen les dones per decidir sobre aquesta qüestió.
A la següent imatge, es representa una escena la qual vivim molts adolescents, aquesta és molt desagradable. Cal deixar clar que l'orientació sexual no es tria, sinó se sent, i tal com està la societat, no tindria cap sentit tenir una orientació sexual diferent de l'heterosexual, ja que tot el que estiga fora de l'heterosexualitat, és considerat com dolent.
A Continuació la meva companya ha reflectit a través de la imatge una crítica als prototips que tenim establerts en aquesta societat.
Per últim, la imatge representada farà referència al patiment que també patim els humans . Pareix que tenim que dirigir-nos a aquesta societat amb una etiqueta que indique la manera en la qual deuen tractar-nos segons la nostra orientació sexual, i en la meva opinió, no tenim perquè portar una etiqueta en la qual sempre poso un títol indicant sempre en què ens agrada o el que no, ja que som persones i poden agradar-nos distints gèneres, persones , etc.
M'agrada molt la manera que ha tingut Cèlia de criticar aspectes de la societat els quals mereixen ser reivindicats.A través dels dibuixos, som espectadors d'aquests missatges d'una manera molt visual. És una manera excepcional de difondre missatges plens d'igualtat, respecte, tolerància i valors que estiguin lluny dels prejudicis.
A la societat actual a la qual vivim, les xarxes socials tenen un paper molt important. Aquestes s’utilitzen per a infinitat de coses, com per a expressar-nos, per a fer viral diverses notícies, fins i tot per a conéixer altres persones.
En aquesta entrada es veu com les xarxes socials s’han utilitzat per a donar visibilitat a diversos problemes que, desagraïdament, són comuns i d’aquesta manera podem donar suport a les persones que pateixen aquestes situacions. Pense que les xarxes socials de vegades poden ser perilloses i es pot donar fàcilment un mal ús d’elles, tanmateix, pense que aquest és el millor ús que podem fer d’elles. És a dir, utilitzar les xarxes socials per a denunciar aquestes injustícies, per a fer a la gent pensar sobre les situacions que molta gent sofreix i per a tractar de fer veure a la gent que aquestes coses no hi hauria de passar.
Fer il·lustracions amb la intenció de fer una crítica social i a més a més pujar-les a les xarxes és una bona forma per a conscienciar a la gent i una forma nova per a expressar tot el que ocorre a la societat. Pense que així nosaltres, els joves, podem aprendre i tenir un pensament més conscient, obert i just. També és cert que no a totes les persones li lleguen aquest tipus d’informació, per exemple les que no utilitzen xarxes socials com les persones ja un poc més majors o els xiquets que són menuts, per això pense que també podrien donar visibilitat a aquestes il·lustracions per altre medi més convencional, com a la televisió.
A mi m’agraden aquestes il·lustracions perquè és una nova forma de donar visibilitat als problemes actuals, i pense que una imatge val més que mil paraules. Però també pense que deurien de promocionar aquestes il·lustracions en altres medis, per a què tot el món puga veure-les.
Sempre he admirat l'art crític , crec que és una de les formes més potents de manifestar-se en contra d'algun tema. On podem veure més aqueix art crític sobre la base d'il·lustracions és en instagram o twitter, on la gent ho veu més , usa o comparteix. Moltes d'aquestes il·lustracions d'alguna forma fan com una espècie d'humor negre sobre certes situacions com la crítica de les lleis en contra de l'avortament , les típiques etiquetes o mitis que solen posar a la gent del col·lectiu lgtb+, la censura del cos femení i de nou les etiquetes imposades de mil maneres per la societat.
Jo com estudiant de l'artístic entenc la importància d'aquesta nova forma de manifestació a més , arriba a tothom, impacta més i dóna d'una forma a millor a entendre la situacions ja que també els més xicotets se'ls pot educar amb això. M'alegra saber que sorgeixen nous mètodes i que mai es rendisquen les persones per a continuar lluitant i fer d'aquest un món , un lloc millor per a la nostra següents generacions.
Amb l’aparició d’internet i mes tard de les xarxes socials com twitter, instagram, facebook, wassap... ens facilita poder donar la nostra opinió al món sencer ; lligada a aquesta aparició es troba l’imatge de protesta. En aquest post podem vore diferents imatges en las que puguem, d’una manera visual, trobar una protesta.
En la primera parla de l’avort legal i es pot vore a una doma amb una pancarta que diu « aborto legal ,segur i gratuito» aquesta imatge ens fa pensar en un tema molt actual com es la legalització de l‘avort i t’explica que legalitzarlo tan sos portara menys mortes pel avort clandestí.
En la segona es tracta del tema de si l’homosexualitat o la bisexualitat es tan sols una moda dels jovens, i puguem vore a un home dient-li a una jove amb una bandera bi que tan sols està confosa i que es l’edat.
En la tercera es mostra una dona amb les mamelles censurades i al costat un home amb mamelles mes grans i no censurades , dientli que perquè se'ls censuren si ell te més que ella , aquesta m’agrada perquè amb humor tracta el tema de la censura de les mamelles femenines .
I quarta i l’ultima es pot vore com un home vestit amb una etiqueta de roba que diu «gay» diu que es trova obligat ha anar d’etiqueta, fent una metafora visual ja que si ets gay tot el mon te’l pregunta i si ets hetero no diuen res.
Aquestes imatges em pareixen molt bones i la persona que els haja fet es una artista dels peus al cap. m’agrada la imaginació que té i com transporta protestes actuals a uns dibuixos tan simples i tan façils d’entendre. m’agaradat molt aquest post.
Últimament les xarxes socials són de les parts més importants per a una persona, sobretot per a un adolescent, ells poden arribar a passar més de 5 hores revisant les seues xarxes socials com Instagram, Twitter, Facebook...
Aquestes xarxes, moltes vegades sol et diuen coses innecessàries com que un famós s'ha casat amb l'exnuvi d'una amiga seua però, també es pot utilitzar per a informar-se dels valors de la vida o de com pensen la resta de persones per a poder agafar les idees importants i així poder obrir la ment. Com?, molt fàcil, existeixen pàgines com @bollopwrart on es poden veure il·lustracions de coses que passen a tot el món i que es queixen de problemes que succeeixen dia a dia i que és hora de canviar.
En l'entrada parla sobre la pàgina nomena en l'anterior paràgraf. Tafanejant, he vist il·lustracions que són al·lucinants, per això he volgut parlar-vos de la importància que té la imaginació per a poder crear aquestes precioses vinyetes amb tant sarcasme i amb originalitat.
La meua companya ha fet un gran treball, sobretot a la segona vinyeta on es pot veure a un home dient que només està confosa. Aquesta frase, per desgràcia, és més escoltada del que es pensa i no hauria de ser així. Per això la importància de virilitzar comptes com aquesta és tan gran, perquè demostren les denúncies de la gent que cree en un món igual i sense diferències.
Després d'explicar el perquè són tan importants les xarxes socials, vull que penseu en si seguiu alguns comptes com aquest, si és així, donar-la suport perquè s'expandisca, si no és així, és hora que busques una per a poder tindre els avantatges explicats abans.
Estic d’acord amb que amb fotos, hastags, pàgines i altres es por convencer a molta gent amb bones argumentacions de certes coses com són el feminisme, la aceptació del conjunt LGTB, etc. Però per altra banda també existeixen moltes persones que pujen ilustracions masclistes fent broma, xistes homofobics… I el pitjor de tot és que a molta gent li causa gracia i li agraden aquests tipus de publicacions.
Un mal ús de les xarxes social pot provocar que la mentalitat de la societat s’andarrere encara més. Per exemple, últimament s’ha posat de moda a instagram les pagines amb humor negre que critiquen el feminisme, els catalans i l’opinió d'esquerres, l’homosexualitat, etc. La majoria de l’audiència d’aquestes pagines són adolescents i pre-adolescents. Si ells són el futur, que futur ens espera?
N’hi ha una xicoteta part de la societat que no tenen xarxes social, per lo tant jo pense que caldría aplicar aquestes per exemple en il-lustracions pel carrer o en anuncis de la televisió. Una imatge capta més l’atenció de la gent i aixó fa que es paren a veure-la i a llegir-la, és un bon métode per canviar moltes mentalitats.
També és molt més impactant captar el misatge amb fotos reals amb per exemple: un partit animalista pot impactar per captar l’atenció posant fotos de animals patint per diversos motius. O alguna campanya que está en contra de la violencia de genere pot posar fotos de dones amb colps patint també.
Aixo s’usa molt a les ONG , on posen fotografies de xiquets morint-se de fam per crear que els veients empatitzen i així contribuir.
M’han encantat les ilustracions que ha fet la meua companya de l’altre batxiller i pense que ha sabut plasmar molt be les idees en els dibuixos: la dona lluitant pels seus drets sobre l’avort, un home criticant el pensament d’una jove per ser jove, la censura dels pits de la dona però no del home, etc.
A dia de hui, n’hi ha molts col•lectius discriminats, com el col•lectiu LGBTQI+ que juntament a altres moviments com el feminisme lluiten pel reconeixement, i els drets de la gent pertanyent a aquestos.
Es clar que durant les últimes dècades, s’han anat aconseguint drets, en alguns països amb revoltes, i manifestacions, però és necessari que aquestos drets siguen per a tots, és a dir, que les dones deixen de ser esclaves a casa, per rentar, cuinar i cuidar els fills; que les dones puguen votar, i que entre altres, ja no siga pena de mort ser homosexual en tots els llocs del món.
Per a això, continuem lluitant dia a dia, però, des de fa uns anys, n’hi ha una cosa que ens ajuda, Internet. Un món paral•lel on podem parlar, vorer, i conèixer qualsevol cosa o persona, de qualsevol lloc del nostre planeta.
Encara que te molts perills, es un lloc on podem expressar-nos i compartir com, i quant volguem.
Existeixen les xarxes socials, com Instagram, Twitter, Facebook, o plataformes com YouTube, on en qüestió de segons, podem fer viral un vídeo, una imatge o un text, que reivindique un tema polèmic i que done visibilitat a les minories o als grups discriminats o oblidats.
Per tot això, pense que es bo i necessari que la gent, utilitze les xarxes socials com a via per expressar-se, com bé ho fa @bollopwr.art.
Fa uns dies estavem veient instagram, la xarxa social mes famosa en aquests ultims anys, i va saltar un anunci on hi havia un dibuix d'una dona i posaba escrit “Señoras, Unamonos protejamos nuestros cuerpos”. Al principi no ens varem fixar i el passem pensant que seria un anunci televisiu, però al cap d'uns dies va tornar a eixir-nos un altre anunci de la mateixa pàgina, però en aquest cas era un vídeo d'una esportista cridada Tania Guillén que contava que el practicar Pol dance fa que diàriament li pregunten si es stripeer (d'una manera ofensiva). En aquest moment ens va cridar mes l’atenció i vam decidir entrar en el perfil per a veure de què es tractava.
El compte es diu “Freeda_és” i quan la vam conéixer descobrim un món nou en les xarxes socials. En aquesta pàgina troves vídeos i fotos de body positive, de suport LGTBIQ+, feministes i molt mes. En ella hi ha vídeos de dones famoses que demostren la seua manera de pensar, per supost femenina, amb l'objectiu “d’educar” als seus fans. A més mostren dialegs de pel.licules on les converses són feministes, una cosa que ens va sorprendre perquè coneixiem les pel·licules nomenades i mai ens haviem donat compte de la meravellosa ideologia que desprenen. El que mes ens agrada d'aquesta pàgina és que es publiciten, és a dir, paguen una certa quantitat de diners perquè intagram promociene aquesta pàgina de manera que l’isca a les persones com a anunci, i ens sembla increible que les personas que hi ha darrere d’aquesta pàgina siguen capaços de pagar ells mateixos diners per a que la gent conega realment els principis que el feminisme té.
En conclussió, aquest compte ha sigut el nostre gran descobriment d'aquest mes, ja que mescla en una sola pàgina tot el que defensem i el que anhelem per que canvie en la societat, i esperem que tota la gent que llija aquest comentari busque aquesta pàgina en Instagram i es deixe embaladir pels meravellosos vídeos i les fotos tan gracioses alhora de revindicadores que hi ha dins de “*Freeda”, hem d'educar-nos socialment i que millor manera de fer-ho que amb aquesta pàgina, que s'ha convertit en el que nosaltres considerem la millor de l’epoca feminista.
Les xarxes socials es un dels millors àmbits per a combatre les diferents fòbies hui en dia ja que en aquestes es poden fer publicacions que veuen moltíssimes persones cada dia. Però aquestes a part de tindre molts avantatges també tenen algun inconvenient.
Un dels inconvenients d’aquestes són les falses informacions que corren i que la gent es creu ja que no saben si la informació és certa o no ho és, i al no saber-ho s’ho creuen. No hi ha que creure tot el que es veu en elles ja que qualsevol persona pot crear una informació falsa en la intenció de guiar a la gent cap a on volen. Altre dels problemes que tenen les xarxes es que la gent és prou fàcil d’influenciar per la gent que en té molts seguidors ja que moltes vegades s’apunten a la majoria sense parar-se a pensar primer si està bé o està mal.
Però aquestes també en tenen coses bones com que no és necessari que la gent estiga reunida físicament per a lluitar contra les causes ja que ho poden fer mitjançant “hashtags” o d’altres formes. També pots compartir la teua idea que junt a la de moltes més persones serveix per a recolzar les lluites. L’activisme a les xarxes és una de les millors maneres de combatre les diferents fòbies que hi ha hui en dia ja que no es necessita fer un gran esforç per a fer-ho.
Jo crec que està molt bé que la gent es moga per les xarxes socials però sempre han de tindre les seus idees clares i no han de deixar-se influenciar per altra gent. A més tampoc ha d’oblidar els altres àmbits per a mantindré la lluita per a crear una societat més justa.
Des de sempre, els medis de comunicació tradicional han sigut la radi, la televisió i la premsa, controlades des de l’estat o des d’una empresa privada. Però, com digué la nostra companya a principis d’aquesta entrada, la internet ja forma part del nostre dia a dia, i amb la internet, les xarxes socials.
Aquestes xarxes socials són un nou mitjà de comunicació que molta gent encara infravalora, mentre que molta altra gent aprofita per les avantatges que aporta. En primer lloc, es el primer mitjà (quasi) lliure de veritat, on no té res a veure la teua ètnia, el teu sexe ni la teua condició o ideologia. Tots tenim la possibilitat de comunicar-nos.
D’altra banda, tampoc hi ha fronteres, és a dir, el que passa ara mateix per exemple a Argentina, me’l pot dir de manera instantània una mateixa persona d’ahí, i això és una gran advantatje fent als medis tradicionals, perquè mentre que per a veure els noticiers has d’esperar-te a una hora concreta al llarg del dia, les xarxes són medis instantanis i d’accés lliure.
Aquests factors han donat pas perquè sorgisca l’activisme a les xarxes, així com activistes, que denuncien el que altres mitjans tenen por de dir o no els interessa, sobre els drets de les persones pertenecients al col·lectiu LGTBI, de les dones o realment de qualsevol persona o col·lectiu que sofrisca injustícies.
Malgrat això, no cal veure només una cara de la moneda, existeix per suposat el risc, del fet que certa persona a la xarxa es pervertisca, i que en cop d’informar i reivindicar drets justos, adoctrine a la massa de seguidors que tinga. Aleshores cal tindre molta cura, i saber sempre elegir correctament, no tancar-se a llegir o a seguir només a certa persona o a cert grup de persones.
Bona vesprada, actualment les xarxes socials formen una part fonamental de la nostra vida. En aquestes podem compartir opinions, experiències, denunciem injustícies i fins i tot compartim la nostra vida privada. En les xarxes hi han coses bones i males, però una de les millors es poder pujar les teues denuncies sobre les injustícies a la xarxa, i si a més és d’una forma molt visual i animada, com les imatges que ensenya la nostra companya, millor encara ja que molta gent les compartirà per que li criden l’atenció les imatges.
A més si tens idees bones per denunciar o tens imatges que has fet tu per denunciar alguna injustícia i tens pocs seguidors pots parlar amb altres pàgines famoses o amb molts seguidors que sàpigues que estan d’acord amb la causa que tu denuncies que normalment eixes pàgines t’ajuden i publiquen la imatge o el missatge que lis dones. Una altra forma d’ajudar a que les denuncies es facen virals es compartir-les a la teua pàgina i dient als teus amics que la compartixen també. D’aquesta forma la imatge anirà passant d’un compte de Instagram o Twitter o Facebook en un altre i d’aquesta forma els amics dels teus amics també veuran el missatge i podran compartir-lo si volen.
Per finalitzar m’agradaria dir que encara que aquesta és una bona forma de denunciar les injustícies després als carrers també hem de manifestar-nos ja que solament per xarxes socials encara que siguen milers de missatges no tindran tanta veu com una manifestació als carrers. Així i tot deguem seguir utilitzant les xarxes per difondre les injustícies per intentar que apleguen als medis de comunicació, ja que els veuen moltes més persones, i sobretot persones més adultes que poden no tenir xarxes socials per enterar-se del que estem denunciant amb les nostres publicacions.
Publica un comentari a l'entrada