En el capítol 1 de la segona temporada de Merlí, Oksana s’acosta a Marc i s’enrotllen en els vestidors; bé, millor dit: ella el masturba. Al guionista de la sèrie es veu que no li sembla important mostrar reciprocitat en les relacions sexuals, ja que, en el curs de feminisme, no va passar del nivell 1, com bé podem veure en la manera que té Merlí de gestionar les seues relacions amb les dones. Costaria molt que Marc també li posara la maneta dins dels pantalons a Oksana? Sembla que sí, que el “propòsit educatiu” de la sèrie no té com a prioritat les relacions sexuals igualitàries!
En el capítol 3, Berta va a classe amb una samarreta escotada i Marc busca la complicitat dels amics fent el gest de masturbar-se. Pol li tira una pilota en senyal de reprovació, però ho fa amb un somriure perquè, ja se sap, són coses de xics! I al guionista tampoc li interessa criticar la sexualització de les dones ni qüestionar una determinada sexualitat masculina que no es pot concentrar amb un escot com el de Berta. En realitat, el propòsit és mostrar com de conservadora és la professora Coralina, i per a criticar-la no s’estalvien esforços, i fins i tot els que eren enemics irreconciliables –Merlí i Eugeni, l’antic cap d’estudis– fan ara front comú (corporativisme masculí, se’n diu) contra l’enemiga.
Si us plau, guionistes del món, evolucioneu: amb un nivell 3 de feminisme ja ens conformaríem!!!
12 comentaris:
Merlí és una sèrie que m’agrada moltíssim perquè és una de les poques que parla de tots els temes sense impediments i que a més et fa reflexionar sobre les coses, et fa dubtar i replantejar fins a la teua pròpia existència.
No estic d’acord amb aquesta entrada principalment perquè no deixa de ser això, una sèrie, una sèrie amb personatges que no són reals i que estan interpretant un paper. Desafortunadament és cert que potser és el reflex de la nostra societat, ningú el pot negar, hi ha molts xiquets i xiquetes de l’edat d’aquests actors que fan comentaris com el de Marc o pensen com ells. No obstant això, pot ser que el guionista d’alguna manera aquest criticant aquests comportaments. Si el veiem des d'aquesta perspectiva, també n’hi ha molts altres personatges en la sèrie que critiquen o no les agrada els comentaris que fan aquests, és a dir, que pot ser el guionista estiga intentant conscienciar a la gent sobre aquest tema, està evidenciant el que la societat fa.
Des del meu punt de vista no és que estiga bé que defensem els drets de la dona o la importància que se’ns vol quitar sinó que hem de fer-ho, hem de lluitar contra la desigualtat. Tanmateix, per a mi n’hi ha moltes més coses que són més importants que el fet que un home no masturbe a una dona en una sèrie, per exemple que en la vida reial les dones tinguen un salari més baix que els homes fent el mateix treball.
En conclusió, pense que n'anem de la verdadera lluita. Si ens deixem portar per coses com aquestes mai aconseguirem res, ja que la gent no el prendrà de forma seriosa. S'ha d'anar a poc a poc, no podem esperar aconseguir tot d'un moment a un altre, tot porta el seu temps.
Merlí es una de les series que més m’agrada ja que tot el que diuen son sense impediments i sense censurar res i a més sempre em fa pensar sobre cuestions.
No accepte elque diu aquesta entrada perque els personajes d’aquesta serie l’unic que fan es interpretar el seu paper, pero aixo si, aquesta serie te molt que ver amb la societat en la que vivim actualment, perque si us fixeu moltes de les coses que es diuen tenen que ver amb el que ocorreix en la societat. Es podria dir que l’autor d’aquesta serie estiguesi criticant aquests fets que ocorren en la societat i que la gent s’adone del seu paper en la societat en la que viuen.
El fet que fa en aquesta serie de que un home no masturbe a una dona no es de gran importancia si no que nosaltres hem de lluitar per la desigualtat entre homes i dones, per exemple més important que aquest fet tenim es que les dones cobren menys que els homes i aixó n’hi ha que canviar-ho.
En resum, no debem de dar tanta importancia per aquests fets sino que a alló que hem de donar més importancia es a coses com el salari de la dona, el paper de la dona en casa, com per exemple els xics que esta compromet amb una dona diu que ha ajudat a la seua dona amb les tarees de casa i aixó no deuria ser així perque les tarees son dels dos i no a soles de la dona.
Merlí és una de les series que més m’agrada de la plataforma Netflix i estic d’acord amb algunes coses i en desacord amb altres. Per exemple, estic d’acord en el fet que haurien d’haver intentat inculcar les relacions sexuals igualitàries. Per altra banda, no crec que el guionista tinguera la intenció de fer burla sobre per exemple que una professora faca burla sobre una alumna amb escote.
Crec que mostra la situació que ocorre dia a dia en clase i en la vida en general. Sent sincera quan vaig veure la sèrie per primera vegada no em vaig adonar de per exemple la masturbació solament per part d’ell. En la situació de “Berta va a classe amb una samarreta escotada i Marc busca la complicitat dels amics fent el gest de masturbar-se. Pol li tira una pilota en senyal de reprovació, però ho fa amb un somriure perquè, ja se sap, són coses de xics!” solament vaig pensar que aquests personatges eren subnormals.
Em pareix molt més important recalcar aquestes situacions que ocorren amb normalitat (com també molta gent que al igual que jo no s’adonarien en la serie) i ningú fa absolutament res. Dia a dia vivim situacions com que al mantenir relacions sexual les xiques tinguen que complaer a l’home.
Estic segura que a una gran majoría de persones que lis preguntes que si veuen que la dona está vista com un objecte sexual encara i que serveix per a donar plaer a l’home, et dirán que no. Pero cert actes que fan la majoria de gent demostren el contrari, com per exemple l’exemple de la serie de Merlí aon solament la xica masturba al xic i el no ho fa. Aquesta solució sol passar per que els xic quan la xica els está masturbant no ven la necesitat de fer el mateix. Al contrari la xica si, i si senten la necessitat de fer-ho es per mantindre la seua repuació de home alfa.
Aquesta serie anomenada Merlí es una de les meues favorites, m’agrada tant la trama com els personatges i el seu ambient. Ara que esta en netflix s’ha posat molt de moda ja que quasi tota la gent te aquesta plataforma i ho suggereix.
Bé dit això no estic d’acord amb l’entrada ja que el guionista no es masclista per posar aquestes escenes, ara explicaré el perquè. En la primera escena perquè la xica li masturbe i ell no, no es te que considerar masclista, ja que tal volta ella no vol, a més si canviarem els rols i fora ell qui la masturbara i no ella també estaria bé; a vegades un vol i altre no.
En la següent escena, la de berta, considere que més que una representació de la ideologia masclista del guionista, es una critica social. Ja que per desgràcia hi ha gent que diu comentaris com el de la professora a berta o els somriures dels companys.
I per finalitzar la relació de Merlí i Eugeni quan s’uneixen per acabar con Coralina es bona, ja que Coralina representa les ideologies masclistes i conservadores en general, i no estan acabant amb la dona com es diu en el text.
En conclusió hem de centrar-nos més en els problemes de veritat contra la dona i menys criticar qualsevol cosa de masclista quan no ho es. Ja que encara queda molt de trajecte per la igualtat i estem posant pedres en el camí, criticar qualsevol cosa de masclista ja que les persones que de veritat són masclistes veuran aquestes critiques errònies i diran que som uns extremistes.
Sincerament no sé com començar aquesta entrada, m’ha deixat bocabadat. Jo no he vist aquesta sèrie, mai tinc temps de veure res, però no crec que els guionistes en qüestió siguen tan curts de mires. Hi ha molta gent a la qual li agrada Merlí i no pense que siga una sèrie tan roïna.
A la primera escena es veu a dos personatges de la sèrie que s’enrotllen als vestidors d’un institut. La crítica que es fa a l’entrada no la veig molt encertada, per una part té raó en el fet que a les relacions sexuals de qualsevol classe hi ha d’haver reciprocitat, però no crec que perquè una vegada aïllada els dos no acaben satisfets siga el fi del món. A més a més la que pren la iniciativa és la dona i per això és normal que el xic es quede un poc sorprés i desubicat.
La segona escena de la qual es parla a aquesta entrada té un propòsit educatiu i visibilitzador més que discriminatori. Al vídeo es vol mostrar certes actituds un poc “antiquades” com la de la professora que crítica a Berta per portar molt escot. La seua crítica es basa en el fet que vol als alumnes atents a la classe i no als seus pits. Amb açò es vol mostrar que actituds similars a aquestes són les que retarden l’avanç de la societat.
Aquesta és la impressió que em donen els dos vídeos, no pense que la intenció dels guionistes siga discriminar a la dona ni posar-la com un objecte sexual. Més aviat, volen obviar que certes conductes com la del segon vídeo es vegen com roïnes i sense cabuda a la nostra societat. Més que criticar als guionistes s’hauria de lloar-los per fer que la gent s'adone de quines conductes són nocives i clarament antiquades. És hora de conscienciar a les persones que tenen aquests pensaments de què el que fan no està bé, per a fer del món un lloc més còmode per a viure.
Estic d’acord amb la teua publicació, esperem que a la nova temporada hagen après i no apareguen aquestes escenes que per insignificants que pareguen també s’han de valorar i si canviem poquet a poquet ja tot será més igualitari.
Esta entrada parla sobre la recent sèrie treta per Netflix, anomenada Merlí, una sèrie en català que tracta sobre la vida dels adolescents a través de la relació que tenen amb el seu professor de filosofia.
Aquesta sèrie tracta de diferents i variats temes actuals, i indirectament, i des del meu punt de vista, tracta del feminisme. La persona que ha escrit l'entrada pensa que el director és masclista per diverses escenes o per fets com l’actitud de Merlí quan es dirigeix a les dones. No obstant això, des del meu punt de vista –comptant que no he vist el primer vídeo perquè no em volia menjar un altre spoiler–, no és que el director represente aquestes escenes perquè seguisca el seu pensament, crec que ho fa com una mena de crítica cap a la societat masclista en què vivim ara.
Crec que l’objectiu és fer consciència i mostrar la realitat, perquè si ens parem a observar bé l'escena, podem veure que apareixen molts alumnes rient-se després que la professora deixe la Berta en ridícul, però també n’apareixen uns altres com són el Gerard, la Tània o el xic amb el qual es mira la Tània, que no estan rient-li la gràcia, sinó que posen cara de pocs amics amb el que acaba de dir la professora. Moltes xiques han patit masclisme en les aules, ja bé siga per situacions com la de Berta o per moltes altres. Abans de canviar-me a aquest institut, anava a un col·legi religiós i recorde que quan les xiques passaven a batxiller, moltes vegades portaven faldes curtes, la qual cosa no els agradava massa a molts professors. Recorde a algú dient que una xica grossa cridava massa l'atenció per anar amb falda curta; la comparaven amb una xica prima que portava la falda de la mateixa mesura però dient que no li quedava igual perquè aquesta tenia les cames més primes i no cridava tant l'atenció. També els professors es queixaven de nosaltres en l'ESO perquè consideraven que havíem de portar la falda més llarga, la qual cosa no m'agradava gens perquè si em ficava el pantaló de xandall, em portaven a casa amb un part. Fins i tot, recorde un dia que el meu tutor li va estirar cap a baix la falda a la meua companya perquè la portava massa curta per al seu gust.
Pense que hem d'acabar amb el masclisme en tots els ambients, i crec que aquesta sèrie no és masclista, sinó que mostra la realitat que vivim els adolescents avui en dia.
(Text publicat el 13.5.19 i corregit)
Hola, Cèlia,
M’agrada molt el teu comentari i t’agraïsc també que compartisques algunes experiències viscudes al teu col·legi perquè exemplifiquen molt bé el que vols argumentar i són magnífics exemples de la situació actual. Pel que fa a la sèrie, és obvi que discrepe de tu i que no pense que la sèrie siga feminista en absolut; més aviat al contrari.
En l’entrada “Aura ens explica Merlí, el (peri)patètic”, ja vaig posar en boca d’una adolescent l’androcentrisme de la sèrie. I utilitze aquesta paraula, i no ‘masclisme’, perquè hui en dia, almenys en les nostra societat, el masclisme no es mostra amb la cruesa amb què ho fa en altres societats, països o cultures, sinó de formes més subtils. Així, l’androcentrisme o el sexisme (naturalitzant comportaments ‘masculins’ o ‘femenins’) acampa sense problemes davant dels nostres ulls, sense que quasi ens n’adonem.
Imagina que veus una pel·lícula protagonitzada en un 97% per homes (la majoria ho són). Ells dirigeixen el món i són amos dels seus destins. N’hi ha de bons, de dolents, d’ajudants dels dolents, etc., una varietat important de models. Elles són el 3% i, tot i que poden ser protagonistes també, les seues accions, les seues converses, en general les seues vides giraran al voltant d’algun home (o dels fills, si els tenen).
Coneixes el test de Bechdel? Amb tres senzilles preguntes, podem saber si una pel·lícula és androcèntrica o sexista: 1) Hi ha com a mínim dues dones amb nom propi? 2) Les dues dones parlen entre elles? 3) El tema de la seua conversa té relació amb un home?
Doncs, Merlí, és una sèrie androcèntrica perquè ells són els protagonistes, i el protagonisme masculí ens passa desapercebut i el trobem ‘natural’ i universal, és a dir, ens representa a totes i a tots. Quan el producte és masculí, és per a tot el món. En canvi, quan una sèrie o un llibre o una pel·lícula tenen protagonisme femení, ja es diu que és un ‘producte de dones’ (i probablement per a dones).
Merlí té mols valors, no ho negue, i que li done protagonisme a la Filosofia i a potenciar el sentit crític del jovent és extraordinari!! A més a més, és molt entretinguda. Però la ficció és molt llesta i quan ens fa estimar uns personatges, encara que siguen masclistes, no està denunciant el masclisme sinó validant-lo. En el cas de l’escot de Berta, odiem la Coralina i estimem Marc, encara que el gest del jove masturbant-se siga tan deplorable o més que el comentari de Coralina sobre l’escot. I en aquest ‘fer estimar’ uns personatges i no uns altres, hi ha sexisme.
No tinc temps d’allargar-me més i l’espai que deixa blogger per als comentaris no m’ho permetrà, així que talle ja i et convide, Cèlia, a llegir l’entrada “Aura ens explica Merlí, el (peri)patètic” (http://www.karicies.com/2019/06/aura-ens-explica-merli-el-peripatetic.html) i ja em dius que n’opines.
I només una cosa més: jo m’ho he passat molt bé veient Merlí. Però això no lleva que no meresca crítica!
Aquesta entrada tracta de Merlí, una sèrie catalana que parla de tots el temes sense tabú algú i que tracta d’educar als joves en tots els àmbits.
Per a començar vull aclarir que no he vist mai la serie i que per tant a soles puc opinar del que he vist a les entrades al blog de karicies.
En aquesta entrada veiem dos vídeos. Al primer dos personatges de la sèrie s’enrotllen i ella el masturba. A soles ella, no hi ha cap senyal de reciprocitat per la part del xic. Aquesta situació em fa pensar. És a dir, si l’objectiu de la sèrie realment és educar als joves, hauríem de mostrar com el xic també fa, encara que siga un poc, per complaure la xica que li estat masturbant. En la meua opinió, haurien de mostrar més reciprocitat. Com he dit abans, no vista la serie i no sé com es desenvoluparan la resta de les relaciones, però en aquesta, pense que els guionistes tendrien que haver pensat un poc més en l’impacte que tindria.
En l’altre vídeo, es mostra com és la societat realment. Veiem com un personatge, anomenat Berta, porta una samarreta amb escot, és a dir, porta el que li dóna la gana, i no falten les mirades sexistes dels seus companys i el comentari retrògrad de la professora. No sé com acabarà el capítol amb aquest tema, però el que fan és mostrar com és la societat i pareix que els guionistes no pretenien mostrar també com solucionar aquestes situacions. Com en l’altre vídeo, pense que hi haurien d'haver pensat en les repercussions del capítol encara que supose que a soles pretenien ensenyar com era la professora i els companys i que per tant no el feien a mal.
En conclusió, si és una sèrie educativa hauria de tindre més cuidat amb aquestes coses, però també hauríem de fixar-nos en la intenció dels capítols i veure com es desenvolupen aquestes injustícies.
En aquest capitol de Merlí ens mostren que realment, per molt que hàgem avançat pel que fa a la igualtat, encara ens queda molt per fer. Nosaltres ens identifiquem molt amb Berta perquè també hem patit situacions com aquestes. Estem fartes que sempre ens diguen “No tens fret?” O “si vas tan destapada els xics no tindràn interes a estar amb tu perquè ja els has ensenyat tot” aquestos tipus de comentaris ens fan retardar molt en la societat. Hui en dia t'identifiques per la roba que portes, és igual com sigues que si portes escot o pantalons curts eres una bruta i vols provocar doncs no! Nosaltres al matí no ens vestim pensant que és el que t'agradarà o posar mes, ens vestim pensant en com ens sentirem mes comodes amb nosaltres mateixes.
Respecte al comentari de la professora, entenem perfectament la situació de Berta ja que quan nosaltres anavem a 2 de l'eso teniem a una professora que no ens deixava anar en tirants o amb samarretes amb escot, i si el feiem ens avergonyia davant de tots. Situacions com aquestes les pateixen moltes dones diàriament, per que hem de deixar de vestir com ens agrada pels dems? és injust que els homes tinguen plena llibertat d'anar amb pantalons curts sense que li critiquen per això, però com a nosaltres ho fem és perquè som unes brutes.
La meua forma de vestir no diu qui sóc, mostra el que vull que veges, i el que vull que veges és la meua llibertat; vosaltres, homes, no volem anar pel carrer i que ens digues una floreta per la grandària de la meua falda o el meu escot i vosaltres, dones, no vull que m'insultes o em critiques per enveja, perquè com avançarà el feminisme si ens frenem unes a unes altres? Han de veure'ns forts, i quan ens vegen així, ahi començara la nostra llibertat.
En conclusió, volem gaudir del nostre cos, però no per a tu, per a nosaltres, volem portar escots, faldes i pantalons curts, i talons de 2 metres sense escoltar la teua opinió, perquè no ens importa com ens veges, m'importa com em veig jo mateixa.
D'això volia jo parlar, com he comentat a l'entrada de més damunt, aquesta és l'entrada de Merlí que no té ningú sentit ho mires per on ho mires, és absurda.
Anem per partes, primerament, el vídeo d'Oksana i Marc... què és exactament el que vols criticar d'aquí, vull dir, on està el dolent? A veure, que no es tracta de reflectir reciprocitat, ni que l'home siga més ni la dóna siga més, aqueixa escena és una situació en la qual el xic no s'esperava que la dóna actuara així, simplement, per a ell, pel que transmet, és un moment de tensió, que està gaudint sense dubte, però potser és una mica precipitat, estrany, el que seguisca... però a veure... que és una sèrie, que no tot té que ser 100% políticament correcte ni reflectir el que tot el món vol. Que és ficció, i a sols critiquen el que han de criticar, reflectir situacions normals dels jóvens, i segurament a més d'un xic li passaria això o pitjors cuses, probablement moltes persones no estarien preparades o el que seguisca, que més dóna.
Però el que sí que està absurdament exagerant a la sèrie és el segon vídeo, és a dir, pot ser que alguns homes sí que facen comentaris sobre una dóna que tinga escot i estiga molt bona, i encara que a la sèrie estiga totalment exagerat, sí que ocorre, i per a les xiques també, si veuen un xic que tinga un cos brutal, ho comenten i molt, però en fi, eixe és altre tema.
L'absurd de tot això és la professora, que amb els seus comentaris totalment octogenaris, retrògrades i atàvics, "comenta" l'escot de la Berta, però a veure... tota la classe descojonant-se per què la xiqueta porta escot?.. Qui es creu això? Estic seguríssim que si això ocorrera a la meua classe o a una altra classe de qualsevol institut, més d'un alumne li diria quatre cosetes a la professora, i no tinc cap dubte.
Merlí es una sèrie de Netflix que en general m’agrada però estic en desacord amb molts aspectes i els canviaria, encara que serveixen com referencia per a que ens adonem compte de algunes coses molt evidents que son masclistes o discriminatòries. Cada persona ha de vestir de manera adequada amb el lloc en el que està. En aquest vídeo, fragment d’un capítol, es mostra com una xiqueta va a classe i porta un escot bastant pronunciat, aleshores la professora va dir-li que per la seua culpa els seus companys no es podien concentrar i que ella volia donar classe i no podia.
Per una part, la professora li ha dit tot això davant tota la classe i aquest fet ha provocat que tots es burlen d’ella. En la meua opinió no era ni el mode ni el lloc per a dir-li això, sinó que hauria de parlar amb ella en altre moment quan estiguin elles dos a soles per a no deixar-la en evidencia.
En aquest capítol es pot apreciar com els alumnes miren a Berta amb pensaments sexistes únicament per anar vestida com ella vol, en aquest cas amb escot, i els comentaris retrògrads de la professora que pensa que la culpa es d’ella i no de ells per sexualitzar el nostre cos. La professora ha de canviar els seus pensaments i la forma de dir-los, ja que fa un acte molt mal educat.
Ja he mencionat la raó per la qual penso que es millor altra roba, per tant, no estic d’acord que la professora diga que no ha de vestir així per els seus companys, ja que no hi ha que canviar la teua forma de vestir per agradar o no a altres sinó per respecte a la situació.
En resum, aquesta sèrie es bastant bona ja que moltes es poden sentir identificades i sacar conclusions ja que mostra un ambient juvenil que es el nostre día a día.
Publica un comentari a l'entrada