SKAM ('Vergonya' en noruec) és una sèrie noruega com qualsevol altra, però hi ha alguns aspectes que la fan diferent. Per començar, els capítols no es publiquen una vegada a la setmana, sinó que es trauen una mena de clips o xicotetes parts del que serà un capítol. Aquests es publiquen en temps real, quan passa l’acció en la sèrie. Per exemple, si el dilluns a les 11:45 passa alguna cosa, llavors el clip es publicarà el dilluns a les 11:45.
A banda del format de publicació dels clips, pots trobar els personatges de la sèrie a Instagram o a YouTube, i seguir la història. Ells publiquen contingut inèdit que no apareix als clips. A més a més, Skam té les seues versions en diferents països, a banda de la versió original SKAM Norge (SKAM Noruega): SKAM France, SKAM Austin (EEUU), SKAM Itàlia, SKAM Druck (Alemanya), i l’última publicada, SKAM Espanya. Totes tracten la mateixa història base, però amb diferents punts de vista segons allò que és més usual en cada país.
A SKAM apareixen les típiques coses i problemes d’adolescents de 1r de Batxillerat en diferents països. Per això, quan sent adolescent veus SKAM Espanya, pots identificar-te amb moltes de les activitats que fan. Tant els personatges, com els actors i les actrius a la sèrie, tenen la nostra edat i passen per les mateixes coses que nosaltres: exàmens, treballs, quedades amb amistats, festes, enganys, relacions complicades, descobriment de la sexualitat, baralles amb amics o amigues…
Recentment, SKAM Espanya ha acabat la segona temporada. En cadascuna d’aquestes, el personatge principal és algú diferent, com a SKAM Norge. A la primera temporada, Eva era la protagonista. Durant l'estiu, havia estat amb el seu nóvio Jorge; però al tornar a les classes, les seues amigues la rebutgen i ha de buscar un nou grup d’amistats. Aquesta temporada tracta temes com la desconfiança, el feminisme, el ciberassetjament, les relacions tòxiques i l’amistat.
Cris, una amiga d’Eva, és la nova protagonista de la segona temporada de la sèrie. Aquesta adolescent és una xica despreocupada, li agrada la festa i estar amb les seues amigues, com a tot el món. Sempre escolta els drames amorosos de les amigues, i diu que no s'enamorarà mai, però de sobte coneix “la nova”. Aquesta temporada tracta temes com la llibertat sexual, el descobriment de la pròpia sexualitat, les malalties mentals (en concret el Trastorn Límit de Personalitat) i la diversitat sexual.
En aquesta temporada, apareixen també personatges que són part de la comunitat LGTB, com poden ser Lucas (gai), Cris (bisexual) i Joana (bisexual). Ací, un dels grans problemes als quals s’enfronta la protagonista és el descobriment de la seua bisexualitat i com, al principi, la nega o l’amaga per por de la resposta de les amigues o de la família. Hi ha un capítol que presenta un dels grans problemes als quals les persones homosexuals es poden enfrontar: l'agressió. Concretament, Lucas és agredit al carrer per la seua orientació sexual perquè havia pujat un vídeo a YouTube fent explícita la seua homosexualitat. Front a aquesta agressió, Lucas respon amb una denúncia, tot animant la gent perquè també ho faça, per tal de palesar una problemàtica que pateixen moltes persones.
Per acabar, recomane molt aquesta sèrie per la referència a l’actualitat que vivim hui en dia molts i moltes joves. Ens fa pensar i ens anima a no quedar-nos indiferents davant determinades situacions.
1 comentari:
Bona vesprada, aquesta entrada sobre la serie SKAM m’ha paregut molt interessant ja que, encara que no he vist la serie, al llegir la entrada m’ha paregut que es una serie que deuríem de vore perquè pot ensenyar-nos moltes coses i a com resoldre els problemes de la nostra vida de la forma més adequada possible.
La serie m’ha cridat molt l’atenció perquè els protagonistes són persones de la mateixa edat que la meua i així ens podem ficar en la pell dels personatges més fàcilment ja que al ser de la mateixa edat que la nostra nosaltres podríem haver viscut una situació pareguda a la que viuen ells a la serie. També em crida l’atenció que la serie esta en youtube i no en alguna plataforma com Netflix o HBO però d’aquesta forma és més fàcil trobar-la ja que youtube es una aplicació gratuïta i la pot tindre tothom al seu mòbil o ordinador. Una altra forma de fer més única la serie es que hi ha una trama diferent per a cada país el qual es molt interessant ja que pots vore capítols d’altres països per vore com són allí els problemes dels adolescents i conéixer més la cultura dels països que reproduïxen la serie. Una altra curiositat de la seria que la fa més única encara es que si alguna trama del capítol passa un dilluns a les 11 del matí pujaran eixa part del capítol un dilluns a les 11 del matí.
Per finalitzar dir que al llegir la entrada la serie m’ha cridat molt l’atenció i començaré a vore-la quan tinga temps perquè segons el que ha contat la nostra companya a l’entrada pot ser una serie molt bona i més per a les persones de la nostra edat ja que pot ajudar-nos molt a resoldre els nostres possibles problemes.
Publica un comentari a l'entrada